Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, ''Avrupa'daki borç krizinin dünyanın diğer kesimlerindeki ülkeleri etkileyeceği'' uyarısında bulundu. 
 
Brezilya'yı ziyaret eden Lagarde, Devlet Başkanı Dilma Rousseff ile görüştükten sonra Maliye Bakanı Guido Mantega ile biraraya geldi. Lagarde, Mantega ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ''Avrupa'nın borç krizi küresel toparlanmayı tehdit ettiği için G-20 IMF'nin kaynaklarını desteklemeye hazır olduğunu'' söyledi. 
 
''Koşullar gerektirirse, G-20 ülkeleri, sistemik rolünü oynaması için IMF'ye gerekli kaynakları taahhüt edecek'' diyen Lagarde, küresel görünümün kötüleşmesi durumunda IMF'nin mevcut 390 milyar dolarlık kaynağının yeterli olmayabileceğine dikkat çekti. 
 
Hiçbir ülkenin krizden kaçamayacağını, ancak Brezilya'nın izlediği politikalardan ötürü krizin etkilerine direnmede güçlü konumda olduğunu ifade eden Lagarde, Brezilya ekonomisinin direncini, mali sorumluluk, enflasyon hedefleme ve esnek döviz kuru temelinde güçlü makroekonomik yönetim performansına borçlu olduğunu belirtti. 
 
Lagarde, ''Brezilya, son birkaç yılda ayrıca sağlam ve sermaye yapısı güçlü bankacılık sektörünün yararını da gördü, bu şimdiye kadar küresel finansal krizlerin sirayet etmesinin etkisini hafifletti. Ancak bu Brezilya'nın krizden muaf olacağını söylemek değil. Bizim ziyadesiyle içiçe geçmiş dünyamızda hiç kimse dışarıda kalmayacak'' diye konuştu. 
 
Brezilya IMF kaynaklarına katkıda bulunacak
 
Brezilya Maliye Bakanı Mantega da, Avrupa'nın borç krizinin etkilerini azaltmaya yardımcı olması için ülkesinin IMF'nin fonlarına katkıda bulunacağını söyledi. 
 
Mantega, ''Bu sefer, IMF geçmişte olduğu gibi buraya kredi vermeye gelmedi, aksine bu sefer Brezilya'dan kendisine para vermesini istemeye geldi. Borç alan olmaktansa borç veren olmayı yeğlerim'' dedi. 
 
Bakan Mantega, Brezilya'nın IMF'ye vereceği kredinin miktarına, BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkelerinin Şubat ayında yapacağı toplantıda karar vereceklerini sözlerine ekledi.