Yeni Renault Clio"nun sadece Türkiye"de üretileceğinin ortaya çıkmasıyla başlayan kriz büyüdü. Fransız Hükümeti, 3 milyar euro destek verdiği Renault"dan kararını değiştirmesini istiyor. Sarkozy, Renault Genel Müdürü"nü Elysee Sarayı"na çağırdı.

Renault"nun yeni jenerasyon “Clio 4” modelinin tamamıyla Oyak Renault"nun Bursa fabrikasında üretileceğinin ortaya çıkmasıyla Fransa"da başlayan kriz için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy devreye girdi.

Sarkozy, Renault Genel Müdürü Patrick Pelata"yı Çarşamba günü Elysee Sarayı"na çağırdı. Fransız Hükümeti"nin, Renault"nun kararından büyük rahatsızlık duyduğu belirtilirken, bunun nedeni olarak da Renault"nun geçen yıl montaj tesislerini Fransa"da tutma sözünün karşılığında devletten 3 milyar euro tutarında yardım alması gösteriliyor. Fransız üreticinin en büyük üretim üslerinden biri olan ve üretim maliyetlerini yüzde 40 düşürerek tüm dikkatleri üzerine çeken Oyak Renault ise konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor.

Ancak Renault"nun Clio 4"le ilgili kararını önceki yatırımlara benzer şekilde, son dakikaya kadar açıklamayacağı belirtiliyor. Hatırlanacağı üzerine Eylül 2009"da düzenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı"nda Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Sanayi Bakanı Nihat Ergün, elektrikli Fluence"ın Türkiye"de üretileceğini duyurmuş ancak sendika tepkisinden ürken Renault"nun tepe yönetimi “Henüz böyle bir karar alınmadı” açıklaması yapmıştı. Kasım"da ise yatırım kararı resmen duyurulmuştu.

La Tribune gazetesinin, Renault"nun, Clio 4 modelinin Fransa"daki Flins tesislerinde değil, tümüyle Bursa"da üretme kararını duyurması üzerine ortalık karışmıştı. Bu kararın öğrenilmesinin ardından Fransız Hükümeti, Renault nezdinde girişimlere başladı.