Türkiye"de bilinçli tüketiciliğin ve hesaplı harcama bilincinin her geçen gün azaldığını ifade eden Akşit, “Maalesef araştırılmadan verilen ve bilinçsizce kullanılan kredi kartları ve çek defterleri ailelerin yıkılmasının da temel nedenleri arasında yer almaya başladı” dedi.
Vatandaşların daha dikkatli olmasını ve kredi kartı ile yapılan harcamaların o esnada cepten para çıkmıyormuş gibi hissedilmesi nedeniyle bir çok kişinin ipin ucunu kaçırdığına dikkat çeken Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Hulusi Akşit, “Yasa çıkmasına rağmen halen peynir-ekmek gibi kredi kartı dağıtılıyor. Bir çok kişi de yaptığı harcamalar sonucu oluşan kredi kartı borcunun sadece asgari ödemesini yapıyor. Bu da kişinin yavaş yavaş hesabını kaybetmesine neden oluyor. Bir kere yasal olarak kişinin aylık gelirinin üzerinde kredi kartı limiti olmamalı” dedi.
“ALIŞVERİŞE EVDE YAPTIĞINIZ LİSTE İLE ÇIKIN”
Yaygınlaşan süper marketler zincirinin hem Aydın esnafına hem de vatandaşa bilinçsiz davranması halinde ekonomik açıdan ciddi sıkıntılara sebebiyet verdiğini kaydeden Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Hulusi Akşit, “Yaptığımız araştırmalara göre bir paket tuz almak için büyük mağazalara giden vatandaşımız, tuzun bedeli olan 1 YTL harcamak üzere evden çıkmasına rağmen, marketten çıkarken bu rakamın en az 10 katı para harcadığı görülmektedir. Kampanyalar ve insanın gördüğünü alma isteği harcama kalemlerini artırmaktadır. Ekonomistlere göre ihtiyaç olmayan her şey en ucuz fiyatına satılsa dahi pahalıdır. Bu nedenle vatandaşlarımızın alışverişe çıkmadan önce evlerinde ihtiyaç listesi hazırlamasını ve alışverişte de bu listenin dışına çıkmamasını öneriyoruz. Olaya bu açıdan bakıldığında mahalledeki bakkalımız ve sokağımızdaki esnafımız bizim için çok çok daha karlıdır” dedi.
“KREDİ KARTLARI AİLE İÇİ ŞİDDETİN DE ANA SEBEBPLERİNDEN”
Ülkeyi ayakta tutan en önemli unsurlardan birinin aile yapısı olduğunu ve Türkiye"nin bu güzel özelliğinin de herkese sorgusuz sualsiz verilen yüksek limitli kredi kartı ve çek defteri nedeniyle kaybolmaya başladığını kaydeden Akşit, olaydan en fazla etkilenen kemsin ise masum çocuklar olduğunu belirtti. Akşit, “Parayı bilinçsizce harcayan ebeynler olmasına rağmen, sıkıntıyı tüm aile çekiyor. Sıkıntı ilerledikçe ailede hoşgörü ortamı azalıyor. Ve ortaya sonu şiddete kadar uzanan elim bir tablo çıkıyor. Bu nedenle herkesin bilinçli davranmasını öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.