Aşırı borçlanmanın ve rekabet gücü yetersizliğinin onlarca yıldan beri var olduğunu, bu nedenle çözümünün de bir gecede sağlanmasının mümkün olmadığını söyleyen Merkel, “Çözüm yönünde atılacak her adım hakkında iyi bir şekilde düşünülmesi ve bu adımların karar anında avantajların dezavantajlardan daha fazla olması durumunda atılması gerekiyor. Bu, Yunanistan’ın borçlarının bir kısmının silinmesinin düşünülmesi durumunda da geçerli” diye konuştu.
 
 
ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK
 
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet de, Avrupa’nın borç krizinin çözümünde ECB’nin üzerine düşeni yaptığını, artık sorumluluğun hükümetlerde olduğunu söyledi. Gelecek ay görevini İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’ye devredecek olan Trichet, şöyle konuştu: “ECB, olağanüstü koşullarda sorumluluklarını yerine getirebilmek için her şeyi yaptı. En büyük destek tabii ki hükümetlerin. Yunanistan’ın temerrüte düşmesi halinde Yunan tahvillerini, fonları için ECB’ye güvenen Yunan bankalarından teminat olarak uzun süre kabul edemeyiz. ECB, üye ülkelere kredi verilmesi konusunda son merci olarak hareket etmeyecek.”
 
 
KİMSE BİZE DIŞARDAN KARIŞMASIN
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Barack Obama’nın geçen hafta yaptığı “Avrupa’daki borç krizi tüm dünyayı tehdit ediyor” açıklamasını doğru bulmadığını söyledi. Merkel, “Euro Bölgesi dışındaki ülkeler, bizim krizden çıkmak için ne yapmamız gerektiğini söyleyemez’ dedi.