Hükümet kriz nedeniyle her kesimin tüm kredi borçlarını kapsayan "barış projesi"ni hayata geçiriyor. Kriz nedeniyle ödenemeyen tüm borçlar yeniden yapılandırılıyor.

Hükümet küresel krizle birlikte uygulamaya koyduğu "vergi barışı" ve "varlık barışı" projelerinin ardından, bankalara olan kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören kapsamlı bir "barış projesini" hayata geçirmeye hazırlanıyor. Proje kapsamında, şirketlerin yanı sıra küçük işletmeler ile esnaf ve bireysel kredilerin de yeniden yapılandırılması öngörülüyor.

Küresel krizin Türkiye"ye etkilerini en aza indirmek için hazırlanan yeniden yapılandırma paketiyle sanayinin çarklarının yeniden dönmeye başlaması hedefleniyor. Bankaların elinin rahatlatılmasının ardından sanayiciye nefes aldıracak paket sayesinde ekonomide canlanma hedefleniyor. Ekonomi yönetimi "Yeniden yapılandırma, 1 YTL"lik kredi borcu ile milyon dolarlık kredi borcunu kapsayacak" değerlendirmesinde bulundu.

HERKESİ KAPSAYACAK

star, BDDK, Türkiye Bankalar Birliği ve TOBB tarafından ortaklaşa yürütülen, kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin paketin ayrıntılarına ulaştı. Yeniden yapılandırma paketinde önce bankaların eli rahatlatılacak. Yüzde 11"den yüzde 9"a düşürülen zorunlu karşılıkların ikinci kez düşürülmesi planlanıyor. 2 puanlık indirim sayesinde bankaların kredi için kullanacağı ek 2.5 milyar dolarlık kaynak sağlanmıştı. Bankaların elinin rahatlatılmasının ardından, yeniden yapılandırmayla ilgili süreç başlayacak. Yeniden yapılandırmadan sadece büyük holdingler yararlanmayacak. Bankalara olan kredilerin tamamı kapsanacak. Yeniden yapılandırmadan, büyük holdingler, küçük işletmeler, esnaflar ve bireysel kredi borçluları da yararlanacak. Üst düzey ekonomi yetkilileri, yeniden yapılandırmada büyük işletme küçük işletme ayrımı yapılmayacağını belirterek, "Yeniden yapılandırma kapsamında 1 YTL"lik kredi borcu da milyon dolarlık kredi borcuda girecek" değerlendirmesinde bulundular.

ÖNCE BANKALAR

Kredi borçlarının yeniden yapılandırılması çerçevesinde bankaların, öncelikle kaynak sıkıntısının giderilmesini talep ettiği bildirildi. Paket kapsamında, bankaların yüzde 11"den yüzde 9"a düşürülen yabancı para zorunlu karşılığının ikinci kez düşürülmesi planlanıyor. Yine, IMF ile yapılacak anlaşma kapsamında sağlanacak kredilerle, Merkez Bankası"nın döviz rezervinin güçlendirilmesi ve Merkez"in de 40. madde kapsamında bankalara kaynak aktarması öngörülüyor.

Ekren: Üzerinde çalışıyoruz

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince"nin açıklamaları ile gündeme gelen, bankalara olan kredi borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili çalışmanın sürdüğünü bildirdi. Ekren, yeniden yapılandırmayla ilgili görüşmenin BDDK ile bankalar arasında devam ettiğini vurgulayarak, görüşmenin tamamlanmasının ardından yeniden yapılandırmanın çerçevesi ile ilgili bir yasa tasarısı hazırlanacağını söyledi.

Vergi, prim, elektrik ve su borcu da dahil

ŞİRKETLERİN bankalara olan kredi borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında, yine zor durumda olan şirketlerin vergi, elektrik, SSK primi gibi borçları da ele alındı. Yapılan değerlendirmelerde, borcu yeniden yapılandırılan şirketin kaynaklarının, devlete olan borçları nedeniyle el konulabileceği belirtilerek, borçları yeniden yapılandırılan şirketlerin devlete olan borçlarının da taksite bağlanması öngörüldü.

Kredi takibine esneklik geliyor

TÜRK bankacılık otoritesi BDDK da, yeniden yapılandırma paketi kapsamında, bankalarla ilgili bazı düzenlemeler yapacak. Bu düzenlemeler, bankaların denetimlerinin esnetilmesini içerecek. Örneğin, ödenmeyen kredilerde üç aylık sürenin sonunda, kredinin takibe alınması gerekiyor. Bankanın, krediyi takibe almaması halinde, banka yöneticileri sorumlu oluyor. Bu tür durumlarda BDDK, bankalara daha esnek davranacak.

Yüzde 11"den yüzde 9"a indirilen bankaların Merkez Bankası"ındaki yabancı para zorunlu karşılıklarında ikinci indirime gidilecek.

IMF"den gelen para, Merkez Bankası"nın döviz rezervlerini güçlendirecek. Merkez de 40. madde kapsamında bankalara kaynak sağlayacak.

Bireysel kredilere üç taksit

BDDK"nIN yönetmelik değişikliğinde yapılandırma için gerçek kişiler de kapsama alındı. Böylece kredi kartı ve konut kredileri gibi ödenemeyen bireysel kredilerin de en az üç taksit olmak üzere düşük faizden takside bağlanması gündeme geldi.

Kredi borcunu ödeyemeyen sanayiciye yeni kredi

BANKALARIN kredi borçlarının yeniden yapılandırılması için bir yasal düzenlemeye ihtiyaç bulunmuyor. Sadece BDDK"nın yapacağı bir yönetmelik değişikliği yeterli oluyor. BDDK ise yeni yönetmelik taslağını hazırladı. Taslağa göre kriz nedeniyle borcunu ödeyemeyen sanayiciye ek kredi açılabilecek. Sanayicinin yaşatılması için banka üç kez yapılandırma yapabilecek.