İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla, operasyon kapsamında dün sabahtan itibaren 20 ayrı noktada arama yapıldı; 18 emekli general, 4 muvazzaf amiral, 28 subay, 1 astsubay gözaltına alındı.Ankara'da gözaltına alınanlar dün öğle saatlerinde İstanbul'a getirildi.Hürriyet gazetesi muhabiri Nurettin Kurt da Ankara'da gözaltına alınan askerleri İstanbul'a getiren uçaktaydı.

Cumhuriyet Başsavcılığı"nın yürüttüğü “Balyoz Darbe Planı” ile ilgili soruşturmada İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa"daki gözaltına alınan emekli ve muvazzaf askerlerden dönemin kritik görevlerindeki bazı isimler şunlar:

E. Org. İbrahim Fırtına (Eski Hava Kuvvetleri Komutanı)
Daha önce ifade verdi
TSK Şeref madalyası ve TSK Üstün Hizmet Madalyası bulunuyor. Fırtına, Balyoz Planı yapıldığı dönemde Harp Akademileri Komutanı"ydı. Fırtına, Ekim 2003"te bir F4"le İsrail"e gitmiş, bir günlük ziyaret sırasında Türk Hava Kuvvetleri"nin ihalelerini görüştüğü iddia edilmişti. Darbe planları nedeniyle Ergenekon savcılarına ifade veren Fırtına"nın, Balyoz Darbe Planı"nın en önemli ayaklarından birini oluşturan Oraj Planı"nın altında imzası olduğu belirtiliyor. Darbe zemini hazırlamak için yapıldığı iddia edilen, Fırtına imzalı plana göre, bir Türk savaş uçağı düşürülecekti.

E. Tümamiral Ali Deniz Kutluk:
Emekliye sevk edilmişti
Darbe günlüklerinin sahibi olduğu öne sürülen eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek"in çalışma arkadaşlarından olan Kutluk"un, Örnek"in oğlu Tolga Örnek"in Gelibolu belgeseli için devletin imkânlarını seferber ederek, hızlı bir terfi süreci yaşadığı iddia konusu. 2008"de isminin Ergenekon iddianamelerinde de geçmesinin etkisiyle emekliye sevk edilen Kutluk"un Mihr tarikatının kurucusu İskender Evrenesoğlu ile de yakın olduğu bir diğer iddia. Kutluk"un ismi Savcı Zekeriya Öz"ün Genelkurmay"a şikâyet ettiği üst düzey komutanlar arasında da yer almıştı.

Emekli Orgeneral Ergin Saygun
Saygun nereden nereye?
Balyoz Planı iddialarıyla ilgili gözaltına alınan isimlerden en dikkat çekicisi, 1. Ordu Komutanlığı"ndan 6 ay önce emekliye ayrılan emekli Orgeneral Ergin Saygun"du. Balyoz Darbe Planı"nın yapıldığı dönemde korgeneral rütbesiyle 3. Kolordu Komutanlığı görevinde bulunan Saygun, 2005"te orgeneralliğe terfi etti. Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı ve Genelkurmay 2. Başkanlığı görevlerinin ardından, 2008 YAŞ atamalarında 1. Ordu Komutanlığı"na getirildi, 30 Ağustos 2009"da emekliye ayrılarak yerini Orgeneral Hasan Iğsız"a bıraktı. Başbakan Erdoğan"ın Kasım 2007"de ABD"ye yaptığı görüşmeye katılan Saygun, 5 Kasım 2007"de ABD Başkanı George Bush ile Beyaz Saray"daki görüşme sırasında Erdoğan"a eşlik eden isimlerden biriydi. Bu gezi sırasında Saygun, ABD"li yetlililerle, PKK"ya karşı istihbarat paylaşımı konusunda temaslarda bulunmuştu. Saygun ABD"ye 2006"da yaptığı ziyaret sırasında ise, Beyaz Saray kompleksi içinde ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı"yla yapacağı görüşme öncesi üstünün aranmak istenmesi üzerine Beyaz Saray"a girmeyi reddetmişti.

Emekli Korgeneral Engin Alan:
Öcalan"ı getiren komutan
Balyoz Planı"nın yapıldığı dönemde 2. Kolordu Komutanıydı. Abdullah Öcalan ve Şemdin Sakık"ın Türkiye"ye getirildiği operasyonları yönettiği belirtilmişti. İsmi “efsane komutanlar” arasında sayılıyor. 2005"te emekliye ayrıldı. Halen TSK Güçlendirme Vakfı Genel Başkanı. 2003"te harp oyunları sırasında Balyoz Darbe Planı ile sunum yaptığı öne sürülüyor. Darbe sırasında sokakların nasıl kontrol altına alınabileceği konusunu anlattığı, tankın halkın üzerindeki psikolojik etkisi üzerinde durduğu ileri sürüldü. Alan"ın buna rağmen zırhlı tümenin 1.5 milyon nüfuslu Fatih"te etkisiz kalabileceğini savunduğu da öne sürüldü. Ergenekon sanığı emekli Albay Fikri Karadağ"a, duruşmalarda Alan"la ilgili sorular yöneltilmişti. Azerbaycan"daki başarısız darbe girişimi sırasında Türkiye"nin Bakü Askeri Müşaviri olarak görev yapan Alan"ın adı, Tuncay Güney"in mülakat kasetlerinde de geçmişti.

E. Org. Çetin Doğan
BÇG"den 1. Ordu"ya kadar
2004 yılında 1. Ordu Komutanı iken emekli oldu. Genelkurmay Harekât Daire Başkanlığı yaptı. 28 Şubat 1997"deki hükümet aleyhine verilen Genelkurmay"daki brifingler döneminde öne çıkan ünlü Batı Çalışma Grubu"nu yönettiği iddialar arasında. Doğan"ın Balyoz Darbe Planı"nın hazırlanmasında rol oynadığı da önemli bir iddia. Doğan bu iddiaları yalanladı.

E. Koramiral Lütfü Sancar
Üstün başarısı var
2000-2001 yıllarında Harp Filosu Komutanlığı, 30 Ağustos 2001"de Koramirallik ve Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı görevlerinde bulundu. 13 Ağustos 2003 tarihinden itibaren Güney Deniz Saha Komutanlığı görevini sürdürüyor. Yapmış olduğu hizmetlerden dolayı, harekât hizmetinde “Üstün Başarı” madalyası var.

E. Oramiral Özden Örnek:
Darbe günlükleri ona mı ait?
30 Ağustos 2003 ile 20 Ağustos 2005 tarihleri arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini yaptı. 2007 yılında Nokta dergisinin açıkladığı "Darbe Günlükleri"ni kaleme aldığı iddia edilen Örnek, iddiaları yalanlamıştı. Günlüklerde, hükümete karşı girişilen darbe planları bulunuyordu. Örnek Ergenekon savcılarına ifade vermiş ve serbest bırakılmıştı.

E. Korgeneral Ayhan Taş
İrticaya karşı önlem istemişti
6. Kolordu Komutanlığı"nı yürütürken emekliye sevk edilen Taş, “Bu üniforma 43 yıldır tenim haline gelmiştir. Ayrılık zor olacak” demişti. 2003"te 15. Kolordu Komutanı olan Taş"ın, yaptığı sunumda, irticai hareketlere karşı şiddetli tedbirlerin alınması gerektiğini söylediği ve bozulan devlet otoritesinin yeniden tesisi için eylem önerisinde bulunduğu iddia ediliyor.

E. Oramiral Feyyaz Öğütçü
"Mühimmatı imha etti" iddiası
Kuzey Deniz Saha Komutanlığı görevine 2007"de getirilen Oramiral Öğütçü, 2009"da emekli olmuştu. Ergenekon soruşturması kapsamında Koç Müzesi"ndeki aramalarda bulunan patlayıcı maddeleri imha ettirdiği öne sürülen Öğütçü, bu iddiaları yalanlayarak “O mühimmatları Deniz Kuvvetleri"nden izin almadan imha ettirmem mümkün değil” demişti.

Milliyet