Kış hastalıklarının geride kaldığını düşünen aileler dikkat! Nezle ve grip gibi soğuk algınlığından kaynaklanan rahatsızlıklar havaların ısınmasıyla yerini farklı hastalıklara bırakabiliyor. Özellikle anaokulu gibi kalabalık ortamlarda çocuklar için enfeksiyon riski bulunuyor. Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, korunma yollarını anlattı: 

MİKROP HIZLI YAYILIYOR 
 Alışkanlıklar: Kreşlerde çocukların birbiriyle veya erişkinlerle yakın teması mikropların yayılmasını kolaylaştırıyor. 
 Kişisel hijyen eksikliği: Küçük çocuklarda basit hijyen alışkanlığı henüz gelişmemiştir. Bulduklarını ağızlarına götürürler ve ellerini yıkamazlar. Bu davranışlar riski artırır. 
 Gelişmemiş bağışıklık sistemi: Tam gelişmemiş bir bağışıklık sistemi olan küçük çocukların hiç karşılaşmadıkları mikroplara karşı kendilerini korumaları zordur. 
 Fiziksel gelişim eksikliği: Bazı çocuklarda yaşa bağlı olarak kulaktaki östaki borusu gelişmemiş olabilir. Bu çocuklarda kulak enfeksiyonları, ishal ve idrar yolu enfeksiyonları daha sık olabilir. 

ÖNLEM ALINMALI!
 Çocuğun aşıları eksiksiz yapılmalı. 
 Parmak emme engellenmeli. Çünkü kirlenen parmağın ağza gitmesi mikrop taşınmasına neden olur. 
 El yıkama öğretilmeli. 
 Hasta çocuk okula gönderilmemeli. Çünkü gece zor uyuyan ve yorgun bir çocuk okulda bir şey öğrenemeyeceği gibi diğer çocukları da hasta edecektir.

BELİRTİLER ŞUNLAR:
Hemen doktora başvuruyu gerektiren durumlar: 
 Ateşi 38 derecenin üzerindeyse... 
 İki kezden fazla kusmuşsa... 
 İshali varsa... 
 Öksürüyor veya solunum sıkıntısı varsa... 
 Vücuda yayılan bir döküntü varsa... 
 Sadece yorgun olmakla açıklanamayan dalgınlık ve uykuya eğilim varsa...