Bankalar, ihtiyaç duyduğunuzda size kredi ile nakit destek sağlayabilir ancak, bunun için bazı şartların yerine gelmesi gerekiyor. Bankalar için önemli olan, verdikleri kredinin geri ödemesini düzenli şekilde alabilmektir. Banka size para verdiği zaman, parasını geri alamama riskini en aza düşürmek ister. Bu nedenle de, bazı kriterlere uyulmasını bekler. Öncelikle krediye başvurabilmek için 18 yaşını doldurmuş, gelirinizi resmi şekilde beyan edebiliyor ve en az 3-6 aylık SGK'lı olmanız gerekiyor.

Peki, kredi başvurusu yapmaya uygun olduğunuz halde neden kredi alamazsınız?

  • DÜŞÜK KKB SKORU

Kredi Kayıt Bürosu tarafından tutulan bilgiler, kredi almakta önemli bir etken. Bankalarla daha önceki ilişkileriniz bu noktada devreye giriyor. Daha önce kullandığınız kredilerin ödemelerini düzgünce yaptıysanız, kredi kartı borçlarınızı ve varsa yazılmış çeklerinizi zamanında ödediyseniz bu sizin için artı puan. Kredi notu yüksek olan kişilerin kredi başvurularının onaylanması daha kolay oluyor. Ancak, daha önceki ödemeleriniz sorunlu olduysa, kredi başvurunuzun onaylanmaması muhtemel.

  • KARA LİSTE

KKB skorunun düşük olmasından daha vahimi kara listeye düşmüş olmak. Örneğin önceki kredinizi 90 gün geciktirdiğinizde yasal takip başlıyor. Eğer daha önce yasal takibe düşmüşseniz, yeni kredi başvurunuz onaylanmaz.