Tüketici dernekleri bu tür durumlarda tüketicilerin gelen yeni sözleşmeleri imzalamamaları ve kartları kabul etmemeleri yönünde uyarıda bulunuyor.

Dernek yetkilileri, kredi kartlarının süresi dolsa da kredi kartı sözleşmesinin devam ettiğini bile bile bankaların gönderdikleri yeni sözleşmeyle eski sözleşmeyi yenilediklerini iddia ediyor.

Konu hakkında görüştüğümüz TUDER Başkanı Engin Başaran, bu gibi şikayetlerin son zamanlarda giderek arttığını ve günde en az 10-15 başvuru aldıklarını belirterek tüketicileri adrese gelen kredi kartlarını almamaları konusunda dikkatli olmaya çağırdı.

Başaran, tüketici şikayetlerinden yola çıkarak 2-3 banka tespitinde bulunduklarını ve konuyu hakem heyetlerine taşıdıklarını vurgulayarak, " Şikayetlerin belli bir sayıya ulaşmasını bekliyoruz. Ondan sonra gerekli açıklamaları yapacağız" dedi.

Engin Başaran, bu bankaların kredi kartı müşterilerine süresinin bitmesine 3 ay kala yeni bir kart ve sözleşme göndererek sözleşme yenilediklerini, yeni sözleşmedeki maddelerin tüketici tarafından tam ve net okunmadan imzalanarak ileride doğacak problemler karşısında savunmasız bırakıldıklarını söyledi.

Adrese kurye ile gelen sözleşmelerin mutlaka doğru okunup anlaşılması ve ondan sonra imzalanması gerektiğini kaydeden Başaran, " Sözleşmeleri doğru okuyup anlamak için en az yarım saat gerekli. Ancak kurye bu süre içinde bunu beklemeyecek ve hemen imzanızı almak isteyecektir. Sözleşmeyi okuyup anlamadan imzalayıp kredi kartını alırsanız , yandınız demektir.İleride doğacak her tür problemde haklılığınızı bankaya teslim etmiş olursunuz. Sözleşmeler eski sözleşmelerden farklı, bu nedenle adrese gelen sözleşmeleri imzalamayın, geri gönderin.Gerekirse banka şubesine giderek sözleşme metnini okuyun , bilgilenin, ondan sonra imzalayın" şeklinde konuştu.

BANKAYLA PAZARLIK YAPIN

Engin Başaran, tüketicilerin bankacılık işlemleri konusunda çok fazla bilinçli olmadığını ve haklarının farkında olmadığını hatırlatarak tüketicilere şu tavsiyelerde bulundu:" Tüketici hizmet alacağı banka ile alacağı hizmetler konusunda pazarlık yapma hakkına sahiptir. Ancak, tüketicilerimiz bankalardaki kuralları değişmez kabul eder.Oysa müşteri EFT ücreti, hesap işletim ücreti, kredi faizi, komisyon gibi pek çok konuda bankayla pazarlık yapma hakkına sahiptir. Tüketici bu hakka sahip olmadığını bilmediği gibi isterse kredi kartını da iptal etme hakkını da bilmiyor. Ve mağdur oluyor.Tüketicilerin bu konuda uyanık olması gerekiyor"

TALEPSİZ VE İMZASIZ KREDİ KARTI GÖNDERİMİ YASAL DEĞİL

Bankaların 5424 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu gereği müşterinin yazılı talebi olmadan adrese kredi kartı göndermelerinin yasal olmadığını ve bankaları bu konuda suç işlemeye devam ettiğininde altını çizen TUDER Başkanı Başaran, tüketicilerin talep etmeden kendi adlarına kredi kartı çıkaran bankaları hakem heyetlerine yazılı dilekçe ile şikayet etmeleri çağrısında bulundu.

SMS VE MÜŞTERİ HİZMETLERİNE DİKKAT!

Tüketiciler Birliği Kurucu Genel Başkanı ve Tüketici Hakları Uzmanı Av. Mehmet Bülent Deniz'de, bankaların SMS ve Müşteri Hizmetleri aracılığıyla sözlü olarak bağlantı kurdukları kişilere kredi kartı çıkararak adrese gönderimde bulunduklarını oysa müşterinin imzalı beyanı olmadan böyle bir işlemin yasal olmadığını yineleyerek, önemli bir konuya daha dikkat çekiyor.

Deniz, banka ile ilgili her türlü değişiklik ve yenilemenin ya da kararın mutlaka yazılı yani kayıt altında olması gerektiğini hatta müşteri hizmetleri ile yapılan görüşmelerin mahkemelerde delil olarak kabul olmayacağını bu nedenle sözlü yapılan beyanların mutlaka bankaya yazılı olarak ve bir örneği tüketici de kalacak şekilde yapılması konusunda uyarıda bulundu.

YENİDEN YAPILANDIRMALARA DİKKAT

Kredi kartı borçlularında da buna benzer sorunların kendilerine geldiğini ve banka tarafından haciz baskısı ile tüketicilerin telefonda yapılan yapılandırma tekliflerini düşünmeden kabul ettiklerini de hatırlatan avukat Bülent Deniz, " Yeniden yapılandırmalarda mutlaka banka şubenizle iletişimde olun. Temerrüte düşme tarihine ve uygulanan temerrüt faizlerine dikkat edin. Bankalar birtakım " alicengiz" oyunları ile tüketiciyi yanıltabiliyor. Konu hakkında yeterince ikna olmadığınızı düşünüyorsanız destek alın" diyerek borç yeniden yapılandırma sürecinde tüketicilerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

KREDİ KARTI KULLANIRKEN BUNLARA DİKKAT!

1-İKİDEN FAZLA KREDİ KARTI KULLANMAYIN

2-KREDİ KARTI İLE İLGİLİ TÜM İŞLEMLERİNİZİ YAZILI YAPIN

3-TELEFONDA YAPILAN TEKLİFLERİ KABUL ETMEYİN