Kredi kartı artık günümüzde sadece tüketim değil, yatırım amaçlı da kullanılıyor. Yılın ilk yarısında kredi kartı cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artışla 171 milyar 36 milyon liraya ulaşırken, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, bu artışta kredi kartının günlük hayatımıza daha fazla girmesinin etkisi olduğunu düşünüyor.

Akşam Gazetesi'nden Ayfer Arslan'ın haberine göre, Canko, 'Özellikle özel günlerde hediye altın almak veya yatırım yapmak isteyenler altını kredi kartı ile alıyor' diyor. Kredi kartı cirosunu sektörel bazlı incelediğimizde de, kuyumcularda ciro artışının yüzde 35'i bulduğu dikkat çekiyor. Geçen yılın ilk yarısında kuyumcularda 4 milyar lira civarında olan kredi kartı cirosu bu yılın ilk yarısında 5.4 milyar lirayı geçti.

- Kartlı ödeme sistemlerinde ilk yarı yıl nasıl geçti?
 

Kredi kartı cirosu ilk yarıda yüzde 26 artarak 171 milyar lirayı aştı. BKM Genel Müdürü Soner Canko bu artışı daha önce nakit ödenen harcamaların kredi kartına kaymasına bağlıyor.

Enflasyonun üzerinde büyüyoruz. Kredi kartları toplam cirosu ise ilk yarıda yüzde 26 artarak 171 milyar 36 milyon liraya ulaştı. Özel okul ve üniversitelerin artmasıyla eğitim harcamaları karta kaydı. İnşaat şirketleri bile kampanyalarında kaporaları, peşinatları kartla alıyor. Altın almak için kart tercih edilir hale geldi. Yani insanlar artık sadece tüketim için değil, yatırım için de kartı kullanıyor. Geçmişte nakit ile yapılan birçok ödeme artık kartla yapılır hale geldi. Bundan dolayı da bu seneki ilk altı aylık verilerde yüzde 26'lık artış gözleniyor.


- Banka kartının alışverişte kullanımında artış var mı?
Banka kartları ile yapılan alışverişler 5 yıl önce 2006'da yıllık 1,5 milyar TL iken 5 yılda 8 kat artarak 2011 yılında 12 milyar TL''ye ulaştı. 2012 yılının ilk yarısında da 7,3 milyar liralık alışveriş yapılması bu yıl da artış trendinin süreceğini gösteriyor. 2006 yılında 1,3 milyar adet alışverişin yüzde 4'ü banka kartları ile yapılırken 2012 yılının ilk yarısında bu oran yüzde 14'e kadar çıktı.


- BDDK'nın kart aidatlarına üst sınır getireceğine ilişkin haberler çıktı, doğru mu?
Bize gelen bu konuda gelen yazılı veya sözlü bir mesaj yok. Kart aidatları, banka ile kart kullanıcısı arasında serbestçe belirlenebilecek bir ikili ilişki. Aidatlara müdahale etmek, sınır getirmek, tavan koymak gibi konular serbest piyasa ekonomisinin doğasına çok da uygun değil. Bugüne kadar sektörümüzde böyle bir şey olmadı. Sürpriz bir şey de beklemiyoruz doğrusu. Tüm dünya ile kıyasladığınız zaman Türkiye'deki kart ücretlerine bakıyoruz. Biz hala dünyada en ucuz kart ücreti olan ülkelerden bir tanesiyiz.

EXPRESS'E YOĞUN İLGİ

- Dijital cüzdan Express'e ilgi nasıl?
Uluslararası basında çok büyük ilgi gördü. Ödeme sistemlerinde dünyanın çok değişik ve gelişmiş ülkelerin ilgi odağıyız. BKM'ye ödeme sistemleri ile ilgili çok sorular geliyor. Almanya, Hollanda ve İspanya'dan çok yakın ilgi var. 3 ülke de Express uygulamamızın detaylarıyla ilgileniyor. Danışmanlık hizmet vermemizi istiyorlar.


- Avrupa dışında diğer ülkelerden de danışmanlık teklifi geliyor mu?
24-25 Temmuz'da Şangay'da chip&pin'e geçişimizi anlattık.
Ekim ayında Endonezyalı 28 banka misafirimiz olacak. Onlara temassız ödemeler yaptıracağız. Feribota bindireceğiz. Kahve zincirlerinde kahve ikram edeceğiz. Chip&pin'i yaşatacağız. Ayrıca 2013'te Dubai'ye gidip Ortadoğu'daki tüm ülkelere Türkiye'deki ödeme sistemlerini anlatacağız.


- Dijital cüzdan e-ticarette başladı. İkinci adım ne olacak?
Kişiden kişiye ödemeyi başlatacağız. Örneğin; bir arkadaşınızla yemek yediniz 50 lira tuttu. Arkadaşınıza 30 lira vereceksiniz. Bunun için havale yapar mısınız yapmazsınız. Nakit verirsiniz. Kişiden kişiye ödeme sistemi EFT veya havaleye alternatif olmayacak. Nakitin yerini dolduracak bir işlem olacak. Günlük hayatımızda yaptığımız küçük nakit ödemeleri kartla yapabileceğimiz bir ödeme sistemi ekliyor olacağız.


- Taksitle aranız nasıl?
Kontrollü bir taksitçiyim. Kafamda bir sınır var. O sınırın altında taksit istemem. O sınır da şu: 100 liranın altında taksit ödemesi yapmak istemiyorum. Beyaz eşyada taksit çok doğru bir çözüm. Ama bir kazak bir gömlek alırken gerek yok.


- Ödül programı ilginizi çekiyor mu?
İlgisini çekmeyen tüketici olmaz. Ben daha çok puandan ziyade mil puanlarla ilgileniyorum. Ailemle beraber seyahat edebilmek adına uçuş mili veren kartları çok iyi takip ediyorum.