7 bin hanede yapılan araştırmada, reklamların etkisinde kalan ailelerin AVM'lere koşup, kredi kartı ile çılgınca alışveriş yaptığını ortaya koydu. Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü araştırmasına göre ailelerin ekonomi alanında en büyük sorununu "aşırı tüketim", "lükse olan talep" ve "kredi kartı" olarak sıralandı. Çalışma 7 bin hanede gerçekleştirildi.
 
Katılımcıların en çok vurguladıkları nokta, sürekli alışveriş yapmaları, kredi kartı kullanmaları, lüks ile ihtiyaç arasındaki ayrımı yapamaz hale gelmeleri. İkinci büyük sorun kredi kartlarının aşırı ve bilinçsiz kullanımı.
 
AVM'LER ALIŞKANLIK YAPTI
 
Aileler, ekonomik anlamda yaşadıkları sorunların bir nedenini de "reklamlar" olarak gösteriyor. Reklamlar aileler tarafından tüketimi körükleyen en önemli unsurlardan biri olarak görülüyor. Reklamların insanları sürekli yeni ürünleri almaya teşvik ettiği ve ihtiyacı olmayan şeyleri ihtiyaçmış gibi gösterdiğine vurgu yapılıyor.
 
DENGE BOZULDU
 
Araştırma, büyük kentlerde yaygınlaşan alışveriş merkezlerinin tüketim alışkanlıklarında değişime yol açtığını gösteriyor. Katılımcılar, dev alışveriş merkezlerinin insanları daha çok tüketime yönlendirdiği görüşünde. Araştırmaya göre, yeterli gelire sahip olan aileler de gelir gider dengesi kuramıyor. Bu durum insanların hep gelirlerinin daha üstünde harcama eğiliminde olduklarından kaynaklanıyor.
 
Aşırı harcamalar evlilik erteletiyor
 
Araştırmadan çıkan sonuca göre, evlenme hazırlığındaki bireyler, bu süreçte aşırı harcama yapılması, harcamaların aileleri zorladığı konusuna dikkat çekiyor. Genç çiftler düğün harcamaları yüzünden evliliklerini erteliyor. Parçalanmış ailelerin de boşanma sonrasında ciddi ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldığı görülüyor. Özellikle boşanmalardan sonra çocuk bakımını üstlenen annelerin ekonomik sorunlarla boğuştuğu belirtiliyor.
 
Bilinçli alışveriş için aile danışma merkezi
 
Önerilerin de yer aldığı araştırmada, öğrenim görmemiş ya da öğrenim düzeyi düşük aile üyelerinin eğitime yönlendirilmesi ile ilgili yöntemler geliştirilmesi istendi. Aile kurmada yaşanan sıkıntıları gidermek için eğitim programları geliştirilmesi öneriliyor.
 
Ayrıca parçalanmış aile üyelerine uyum eğitimi, kredi kartı kullanımı eğitimi, televizyon ve reklamların olumsuz etkileri konusunda bilinçlendirme eğitimleri ile bilinçli alışveriş eğitimleri ve ailelerin ruh sağlığı konusunda eğitim verilmesi vurgulandı. Hukuki konularda aile üyelerinin yardım alabilecekleri danışma merkezlerinin kurulması, kanun metinlerinin herkesin anlayacağı bir dille ifadesi de tavsiye edildi.