Yüksel’in TBMM Başkanlığı’na sunduğu Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ile Bankacılık Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ne göre, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 13. maddesindeki "yıllık ücret" ibaresi kaldırılıyor.

SÖZLEŞMEDE OLSA BİLE...

Böylece, kanunda bu tür uygulamalara dayanak oluşturabilecek herhangi bir ifadenin yer almaması amaçlanıyor. Kanunun "sözleşme şartları" başlıklı maddesinde getirilen hükümlere aykırı şekilde ve kart sahibiyle müzakere edilmeden, önceden hazırlanan standart sözleşmelere dayanarak kart hamilinden, sözleşmede yer alsa dahi kart kullanım ücreti, kart aidatı veya yıllık ücret gibi adlar altında hiçbir şekil ve surette ödeme talep edilmeyecek ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamayacak

TEKLİFİN GEREKÇESİ

Kanun teklifinin gerekçesinde, bankaların, "kredi kartı ücret ve komisyonları" adı altında 2009 yılında 4.5 milyar TL, 2010’da 4.3 milyar TL ve 2011’in ilk 6 ayında 2.4 milyar TL gelir elde ettiği ifade edildi.

HESAP KESİNTİSİ KALKACAK!..

Sözkonusu değişiklik Bankacılık Kanunu’nda da yapılıyor. Bu kanunun "müşteri hakları" başlıklı 76. maddesinde yapılan değişikliğe göre, mevduat hesabı sahiplerinden, hesap işletim ücreti veya yıllık ücret gibi adlar altında hiçbir şekil ve surette ödeme talep edilmeyecek ve mevduat hesaplarından kesinti yapılamayacak.