Kendisinden kesilen banka aidatlarının iade edilmesini isteyen bir tüketicinin başvurusunu değerlendiren heyet, bankanın tüketiciden kestiği kredi kartı aidat ücretlerinin geçmişe dönük olarak yasal faiziyle birlikte iade edilmesine karar verdi.

Tüketici Heyeti, verdiği bu kararı Borçlar Kanunun 125. Maddesine dayandırdı. Türkiye'de geriye dönük olarak yasal sınırlar içinde kalan 9 yıllık bir iade kararı ilk defa alındığını belirten ve verilen bu kararla ilgili açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Tüketici Heyeti Başkanı Nesih Tanrıverdi şunları söyledi:

"Bilindiği gibi kredi kartları ile ilgili Yargıtay'ın ilgili dairesi geriye dönük 10 yıllık talepte bulunabileceğine dair bir karar verdi. Bunuda Borçlar Kanunun 125. Maddesine dayandırdı elbette. Tüketicimizin 9 yıllık iadesini görüştük ve iadesine karar verdik. Daha önce hakem heyetimiz yine Yargıtay genel kurulunun verdiği karardan önce geriye dönük 6 yıllık bir karar vermişti. Dolayısıyla geçmişte verdiğimiz bu kararında aslında hukuka uygun olduğunu tescilleyen Yargıtay'ın verdiği kararla ilgili yeni bir karar almış olduk. Dolayısıyla hakem heyetimizim iyi niyetle çalıştığının iyi bir göstergesidir."

Tanrıverdi, kararı verilen miktarla ilgili de "Tüketicimizin 2003 yılında ödediği aidat miktarı 5 lira o günden bugüne işleyen yasal faizi 7 lira olduğunu, 2004 de 12 liralık aidatın yasal faizinin de 12 lira tuttuğunu belirtti. Dolayısıyla tüketiciden kesildiği andan itibaren bugüne bunun da hesaplanarak bu da tüketiciye iadesine karar verildi. Böylece hem tüketicinin ödediği paranın geri alındı,hem de buna işleyen yasal faiziyle beraber tazmin edilmiş oldu. Tüketici 277 lira anapara 90 lira da faizi olmak üzere toplam 367 lira para iadesine kavuştu" şeklinde bilgi verdi.

Hakettiği kredi kartı aidatı ile konuşan tüketici Durdu Güneş, "Daha önceden bir tüketicimiz tüketici heyeti başkanlığımıza başvurarak 6 yıllık geriye dönük kart aidat ücretini aldığını öğrendim. Bu konuda tüketici hakem heyetine başvurarak geriye dönük 9 yıllık kart kullanım aidat ücretini yasal faiziyle birlikte hakem heyetine müracat ederekten mahkemeye başvurdum. Sonuçta hakem heyeti kararına göre sonuç lehime çıktı" şeklinde konuştu.