Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, kredi kartları harcamalarının son 5 yılda önemli ölçüde arttığını belirterek, "Sistem sürekli tüketicileri çılgınca tüketmesi için kamçılamaktadır. Ancak kredi kartları balonu patlama sınırına hızla yaklaşmaktadır" dedi. Çetin, federasyon merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 2011 sonu itibariyle kredi kartları sayısının 51 milyon 360 bin 809'a ulaştığını söyledi. Çetin, okuma-yazma bilmeyenler, çocuk ve çok yaşlı nüfus elendiğinde her Türk vatandaşının cebinde kredi kartı bulunduğu gerçeğinin ortaya çıktığını belirtti.

KARTI YAŞAMAK İÇİN KULLANIYORUZ

Beş yıllık dönemde kredi kartı harcamalarındaki artış yönlü değişime dikkat çeken Çetin, 2007'de 141 milyar lira harcama yapılmışken bu tutarın bir önceki yıla göre sırasıyla yüzde 31, 10, 16 ve 24 oranında arttığını belirtti. Harcamaların yüzde 22'sinin market ve gıdaya, yüzde 13'ünün araç yakıtı, yüzde 9'unun giyim harcamaları olduğunu dile geti-ren Çetin, "Bu dağılım bize tüketicilerin kartı yaşamak için kullandıklarını göstermektedir" diye konuştu.

Sahte cennet var

Türkiye'de kredi kartlarının bir gelir unsuru olarak algılandığını kaydeden Çetin, "Kredi kartları aracılığıyla sahte bir cennet yaratılmış ve tüketiciler çılgınca tüketmeye teşvik edilmişlerdir" dedi. Kredi kartına tek limit uygulamasına ilişkin bir soru üzerine de Çetin, Banka ve Kredi Kartları Yasası'nda, bir kişinin bankalardan aldığı kredi kartlarının toplam limitinin gelirinin iki katını geçemeyeceğinin hükme bağlandığını ifade ederek, bu yasanın bile hiçbir şekilde dikkate alınmadığını söyledi.

2011'de 290 milyar kart harcaması yaptık

n Bankalararası Kart Merkezi verilerine, 2011 yılında bir önceki seneye göre kredi kartlarıyla yapılan harcamalar yüzde 24 artış gösterdi. Kredi kartları ile yıl boyunca toplam 2 milyar 278 milyon adet işlem ile 290 milyar 634 milyon liralık harcama yapıldı.