İş hayatında takım elbise ve kravat zorunluluğu olan erkekler farkında olmadan ciddi bir tehlike altında yaşıyor. Özellikle erkeklerde sıkı bağlanan kravatlar, baş ağrısından damar sertliğine, kireçlenmeden gırtlak kanserine kadar birçok ciddi rahatsızlığa neden olabiliyor. Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Uzman Dr. Mehmet Yavuz, sıkı bağlanan kravatın neden olabileceği rahatsızlıkları anlattı…

Günün en az 8 saatini geçirdiğimiz kapalı ortamdaki iş yerleri çalışanlar için ciddi bir stres kaynağı. Erkeklerin takım elbise ve kravat giymesinin zorunlu olması ise mevcut stresi artıran bir faktör. Özellikle sıkı bağlanan kravatların erkeklerde baş ağrısı ve konsantrasyon eksikliğine neden olduğunu belirten Dr. Mehmet Yavuz, gün boyu gevşetilmeden kullanılan kravatların önemli beyin ve boyun problemlerini beraberinde getirdiğini vurguladı.

Şah Damarlarında Kireçlenme Felç Nedeni…

Vücudumuzdan beyne kan pompalayan damarların verimini azaltarak kan akışını yavaşlatan sıkı kravat; baş ağrısı, baş dönmesi, konsantrasyon eksikliği, dengesizlik, damar sertliği ve hatta gırtlak kanseri gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Uzun yıllar kullanılan sıkı kravatların boyundaki şah damarlarında kireçlenme ve damar sertliğine neden olduğunu belirten Dr. Yavuz, bu durumunu özellikle 70 yaş ve üstü kişilerde felç riski taşıdığının altını çizdi.

Boyundaki Baskı, Gırtlak Kanserini Tetikliyor!

Stresi artıran sıkı kravatın kişide çabuk sinirlenme, hoşgörü kaybı ve anksiyeteye neden olduğunu belirten Dr. Yavuz, böyle kişilerin kapalı ortamlarda fazla duramadığını vurguladı. Kravatın boyun bölgesinde baskı oluşturduğunu hatırlatan Yavuz, bu durumun gırtlak kanserini tetikleyen kronik irritasyona neden olduğunun altını çizdi.

Dr. Yavuz, ciddi rahatsızlıkları önlemek için kravatın düğüm bölgesi gevşek ve gırtlağa baskı yapmayacak şekilde kullanılması gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.

Nöroloji Uzmanı
Dr. Mehmet Yavuz