Siyasi gücü sembolik olan Belçika Kralı Albert"in 4.6 milyon euro"ya ikinci yatını satın alması ülkeyi karıştırdı. Milletvekilleri, Kral"ın maaşa bağlanıp harcamalarını meclise onaylatması için harekete geçti

Belçika Kralı Albert, 21 Temmuz"daki ulusa sesleniş konuşmasında halkı materyalizmden uzak durmaya davet ettikten hemen sonra 4.6 milyon euro"luk süper lüks yeni yatıyla görüntülenince ülkede tartışma başladı. Kral 2007 yılında kendine 1.5 milyon euro"ya Quatuor adında “Denizlerin Ferrarisı” olarak bilinen bir yat aldı. Ancak bu yatı yılda yalnızca 44 kez kullandığı ortaya çıkınca israf yapmakla suçlandı. Daha bu tartışma unutulmadan bu kez ünlü İtalyan yat şirketi Rizzaldi"den 27 metre uzunluğunde, 6.5 metre genişliğinde ve 30 knot (saatte 55 kilometre) kapasiteli ikinci bir yat aldığı ortaya çıktı.

Technema 90 model yata da kendisinin ve eşinin isimlerinin ilk harfini birleştirerek Alpa adını verdi. Belçika"nin meşhur mağazin dergisi Le Soir Magazine tarafından Sicilya açıklarında yatını kullanırken fotoğraflanan kralın bu yata 2008 yılında 4.6 milyon euro ödediği ortaya çıktı.

“Bu adam mı öğüt verecek?”

Bunun üzerine 76 yaşındaki Albert II"nin kraliyet görevlerini yerine getirmesi için kendisine her yıl ödenen 10 milyon euro"yu nasıl değerlendirdiği tartışma konusu oldu. Yeni Flaman Alyansı (N-VA) partisi milletvekili Ben Weyts “Daha 21 Temmuz"da Belçikalılar"a toplumun gittikçe daha da materyalist hale gelişini sorgulamalarını öğütlemişti. Toplam 6 milyon euro değerinde iki yatı olan bir adam bu öğüdü verdi” dedi. N-VA partisi kralın maaşa bağlanmasını, harcamalarının ise ancak fatura ibrazıyla karşılanmasını teklif etti. Kral Albert II, milli bayram vesilesiyle 21 Temmuz 2009"da yaptığı konuşmada Belçika"nin çok maddiyatçı bir toplam haline geldiğini söylemiş ve halkına buna dikkat etmeleri gerektiğini öğütlemişti.

KRALIN SERVETİ 2 MİLYAR EURO

Devlet kraliyet ailesine gezileri, hizmetçilerin maaşları, davetleri için yılda 12.4 milyon euro ödüyor. Bunun yaklaşık 10 milyon euro"su krala, kalanı ise diğer aile fertlerine dağıtılıyor. Gazeteciler kralin toplam servetini 2 milyar euro olarak hesaplıyor.

Vatan