Araçlardan birinin Deniz Kuvvetleri, diğerinin 4. Kolordu Komutanlığı"na ait olduğu, araçları kullanan askerlerin idari görevlerde bulundukları belirtildi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç"a yönelik suikast iddiaları üzerine başlatılan Çukurambar soruşturması kapsamında Seferberlik Bölge Başkanlığı"ndaki kozmik bilgileri 5 gündür inceleyen Hâkim Kadir Kayan"ın koruma polislerinin ihbarı üzerine, polis Uğur Mumcu ve Mamak caddelerinde iki aracı durdurdu. Araçlardan birinin Deniz Kuvvetleri, diğerinin 4. Kolordu Komutanlığı"na ait olduğu, araçları kullanan askerlerin idari görevlerde bulundukları belirtildi.
Bir hafta önce Seferberlik Bölge Başkanlığı"ndaki aramayla başlayan “kozmik gerginlik”, dün Ankara"nın iki ayrı noktasında askeri araçların ihbar üzerine durdurularak aranmasıyla yeni bir boyut kazandı.
Alınan bilgiye göre iki araç, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Kayan"ın şüphelenmesi nedeniyle polis tarafından takibe alındı. Kayan koruma polislerine, iki aracı önceki gün ve dün evinin çevresinde ve seyir halindeyken aracının arkasında gördüğünü bildirdi. Korumalar da Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi"ne durumu iletti. Bunun üzerine iki araç takibe alındı, Kayan"ın şüphe duyduğunu bildirmesi üzerine de polis harekete geçti.

Alışveriş poşetleri çıktı
Polis, “06 E....” plakalı aracı dün Uğur Mumcu Caddesi üzerinde durdurdu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı"na ait olduğu öğrenilen beyaz renkli Renault marka araçta bulunan 1 uzman çavuş ve 2 asker polise kimliklerini gösterdi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı"nda görevli olduklarını söyleyen askerler, idari görev nedeniyle aracı kullandıklarını, Kayan ile ilgili bilgileri olmadığını kaydetti. Polis araçtakilerle görüşme yaptığı sırada, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Merkez Komutanlığı durumdan haberdar edildi, iki komutanlıktan askeri yetkililer de olay yerine geldi.
Polis olay yerinde arama yapmadan, 3 askeri ve aracı Merkez Komutanlığı"na götürdü. Araçta, aynı cadde üzerindeki bir marketten alışveriş yaptığını belirten askerlerin aldığı sebze - meyve paketleri bulundu. Polisin bu aracı, Kayan"ın evinin çevresinde gördüğü şüphesi nedeniyle aradığı bildirildi.
İlk aracın Uğur Mumcu Caddesi"nde durdurulduğu saatlerde, Mamak Caddesi üzerinde de askeri plakalı bir araç daha durduruldu. “090...” plakalı aracın 4. Kolordu Komutanlığı"na ait olduğu bildirildi. Diğer araç gibi beyaz olan Renault marka bu araçtan da 3 er çıktı. Erler, komutanlığın verdiği idari görev nedeniyle aracı kullandıklarını, Kayan"la ilgili herhangi bir bilgileri bulunmadığını söyledi. Bu araç da olay yerinde arama yapılmadan Merkez Komutanlığı"na götürüldü. Söz konusu aracın, dün 13.00 sıralarında evinden çıkan Kayan"ın şüphelenmesi nedeniyle durdurulduğu, Kayan"ın korumalarına aracın kendisini takip ettiğinden kuşkulandığını söylediği bildirildi.Bu arada Kayan"a, Terörle Mücadele Şubesi"nce önceki günden itibaren koruma tahsis edildiği bildirildi. Araçlardan şüphelendiğini korumalara söyleyen Kayan"ın, konuyla ilgili tutanağı da bizzat hazırladığı öğrenildi. Polisin iki aracı durdurmasıyla eş zamanlı olarak AA ve bazı televizyon kanallarının muhabirlerinin olay yerine gelmeleri de dikkati çekti.

Serbest bırakıldılar
Araçlardaki askerlerin Merkez Komutanlığı"nda gözaltında tutuldukları iddia edildi. Ancak askeri yetkililer, olayın bir yanlış anlamadan kaynaklandığını, bir takibin söz konusu olmadığını dile getirdi. Askeri yetkililer, askerlerin iki idari hizmet aracında olağan görev yaptıklarını belirterek “Merkez Komutanlığı"nda da ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar. Konuyla hiç bir ilgilerinin olmadığı, idari görev yaptıkları anlaşıldı” dedi. Her iki aracın da TSK envanterinde bulunduğu ve kiralık olmadığı öğrenildi.

Kozmik aramaya yılbaşı molası
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç"a suikast düzenleneceği iddiaları nedeniyle Ankara Seferberlik Bölge Komutanlığı"nda devlet sırrı niteliğindeki belgelerin bulunduğu bölümde başlatılan aramaya, yılbaşı tatili nedeniyle ara verildiği öğrenildi. Aramalara yarın öğleden sonra yeniden başlanmasının planlandığı belirtildi.
Ankara Seferberlik Bölge Komutanlığı"nda görevli bir albay ile bir binbaşı, 19 Aralık"ta Arınç"a suikast düzenleyecekleri yönünde yapılan bir ihbar sonucu yakalandı. Bu olayın ardından 25 Aralık cuma günü, saat 19.30"dan itibaren Ankara Seferberlik Bölge Komutanlığı"nda cumhuriyet savcıları tarafından arama başlatıldı.
Askeri bölge olması nedeniyle arama, savcıların nezaretinde Ankara Merkez Komutanlığı görevlileri tarafından yapıldı. Savcıların devlet sırrı niteliğinde belgelerin bulunduğu bazı bölümlerde arama yapmalarına izin verilmemesi üzerine, Hakim Kadir Kayan aynı geceyarısı aramaya katıldı. 25 Aralık cumartesi günü sabaha karşı 05.46"da sona eren arama sonucunda, sekiz askeri personel tutuklandı./milliyet