Kozmetik malzemeler göz alerjisi sebebi

Gözlerdeki alerjilerin en sık rastlanan şeklinin özellikle bahar aylarında ortaya çıktığını söyleyen Prof. Ayşe Yağcı, gözlerde kızarıklık, kaşıntı, batma, sulanma ve sulu yapıda çapaklanmaların alerji belirtileri olduğunu söyleyerek; "Belirtiler arasında en tipik olanı gözde kaşıntı olması ve kişinin gözünü ovuşturma ihtiyacı duymasıdır. Aslında en kötü olan da gözü ovuşturmaktır. Ayrıca, burun akıntısı, burun kaşıntısı, baş ağrısı gibi şikayetlerle de belirtileri kendisini gösterir" dedi.

KADINLARDA GÖRÜLME SIKLIĞI

Gelişi güzel sağlıksız makyaj malzemelerinin kullanılmasıyla yıl boyu süren alerjik vakalara kadınların daha çok maruz kaldığını ifade eden Prof.Dr. Ayşe Yağcı; şöyle konuştu: "Sağlıksız kozmetik ve makyaj malzemelerini kullanan kadınlarda, göz alerjisi belirtilerini sıklıkla görmek mümkün. Ayrıca, uzun süreli bilgisayar kullanmak, televizyon seyretmek ya da dikkat gereken işlerde göz kırpma refleksini azaltıp gözün kurumasına neden olarak, alerjik problemler karşısında gözün hassasiyetini artırır"

NASIL KORUNMALIYIZ?

Yağcı, göz alerjilerine karşı korunma tedbirleri hakkında şu bilgileri verdi: "Alerjinin tanısında hastanın kendini doğru ifade edebilmesi, hangi mevsimde ve hangi ortamlarda bu belirtilerin görüldüğü, ilaç kullanıp kullanmadığı, ne tür beslenme alışkanlığı olduğu, hatta hangi tür temizlik malzemeleri kullandığı önemlidir. Kaşınma hissinin arttığı durumlarda gözü ovuşturmak yerine soğuk uygulama ve suni göz yaşı ilaçları faydalı olur. Zira kaşıma hareketi kaşıntıyı daha da artırır."

Bahar ve yaz aylarında özellikle güneş gözlüğü kullanılmasını tavsiye eden Prof.Dr. Yağcı, şunları söyledi: "Güneş gözlükleri göze toz kaçmasını önleyebileceği gibi güneşin zararlı etkilerinden de korur. Ayrıca, sigara ve havasız ortamlardan da kaçınılmalıdır. Yatak odasında toz çekmeyen kumaşlardan yapılmış, sık yıkamaya müsait yatak örtüleri ve nevresimler tercih edilmeli, toz alırken ıslak bez kullanılmalıdır. Tedavi için mutlaka göz doktoruna başvurulmalıdır. Gelişigüzel kullanılan ilaçların yan etkileri gözde geri dönüşü olmayan yan etki yapabileceği gibi şikayetlerin de artmasına da yol açabilir."