Aydın'da aşırı sıcak insanları olduğu kadar, hayvanları da olumsuz etkiliyor. Çine İlçesi'ne bağlı Kavşit Köyü'nde yaklaşık 50 yıldır çobanlık yapan 59 yaşındaki Selahattin Çoban, üreme döneminde olan ancak sıcaktan hareket bile edemeyecek hale gelen koyunları soğuk suyla yıkayıp serinletmeye çalışıyor. Çoban, "Eğer koyunlarımızı serinletmezsek, bu sıcakta üremeleri imkansız" dedi. Veteriner Bilal Eraslan da yöntemin doğru olduğunu belirtti.

Son günlerde etkili olan aşırı sıcaklar, insanlar kadar hayvanları da bunalttı. Çine'nin Kavşit Köyü'ndeki çobanlar üreme dönemindeki koyunlarını gölete sokup serinletiyor. Son bir haftadır her gün köy sınırlarında bulunan Çatak Göleti'ne sürülen koyunlara, burada teker teker 'banyo' yaptırılıyor. Çoban Selahattin Çoban, "Eğer koyunlarımızı banyo yaparak serinletmezsek, bu sıcakta üremeleri imkansız" dedi. Bu yıl havaların aşırı sıcak geçtiğine dikkat çeken Çoban, her yıl üreme dönemlerinde koyunlara birkaç defa soğuk su banyosu yaptırdıklarını, ancak bu yıl daha çok ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Çoban, "Son bir haftadır her gün Göle getirip koyunlarımızı yıkıyoruz. Sıcaklar böyle devam ederse Temmuz ortalarına kadar koyunlarımızı her gün yıkamak zorunda kalacağız" diye konuştu.

Koyunları serinletmedikleri takdirde üremeyeceklerini kaydeden Selahattin Çoban, "Sıcaklar bizi nasıl olumsuz etkiliyorsa koyunları da öyle olumsuz etkiliyor. Sıcakta çiftleşme arzuları köreliyor. Akşamüzeri serinleme banyosu yaptırdıktan sonra toparlıyorlar ve akşam serinliği ile birlikte çiftleşme arzuları artıyor. Onların çiftleşmesi demek, üremeleri demektir. Üremeleri demek de bizim kazanmamız demektir. Onlar üremezlerse biz aç kalırız" dedi.

TÜRKÜ SÖYLEYEREK KOYUN YIKADI

Selahaddin Çoban'ın oğlu 31 yaşındaki Tuncer Çoban da arka ayaklarından yakalayıp tek tek yıkadığı koyunların üremesi için bu yönetimi uyguladıklarını söyledi. Tuncer Çoban'ın, bir taraftan koyunları yıkarken, bir taraftan da 'Deli çoban' adlı türküyü söylemesi renkli görüntülere neden oldu.

"YÖNTEM DOĞRU"

Çine'de özel olarak çalışan veteriner Bilal Eraslan, Kavşit Köyü'ndeki çobanların koyunların üremesi için uyguladıkları 'serinletme' yöntemin son derece doğru ve yerinde olduğunu söyledi. Eraslan, "Koyunların üremesi yaz günlerinde ortam sıcaklığı ile ters orantılı bir şekildedir. Çevre ısısının düşmesi koyunların cinsel isteklerini arttırır. Aşırı sıcaklar ise cinsel isteklerini azalttığı gibi koyunların düşük yapmalarına da sebep olur. Yavruların anne karnında beslenememesi daha fazla kuzu kaybını arttırır. Üreme döneminin verimli geçirilmesi için öğle saatlerinde koyunların gölgede tutulması, saat 16.00'dan sonra soğuk su ile yıkanması gerekmektedir" dedi.(Cem ULUCAN)

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png

video.gifHaberin videosu...

2006aydin02-(1).jpg

 

2006aydin02-(2).jpg

2006aydin02-(5).jpg

2006aydin02-(8).jpg

2006aydin02.jpg

2006aydin02-(14).jpg