Yenipazar ilçesine bağlı Dereköy'de düzenlenen tapu dağıtım törenine Vali Hüseyin Avni Coş, Yenipazar Kaymakamı Ünal Kılıçarslan, Yenipazar Belediye Başkanı Mehmet Yüsran Erden, Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka ve Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şahin katıldı. Törende toplulaştırma sonucu yeni arazilerine sahip olan 30 çiftçiye tapuları dağıtıldı.
Açılışta konuşan Tarım Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şahin, sadece Aydın'da değil Türkiye'nin birçok bölgesinde Tarım alanlarının alt yapılarını güçlendirmek amacıyla toplulaştırma çalışmalarının 5 proje ile 213 bin dekar alanda devam ettiğini söyledi.
Akçay Sol Sahil Sulama Başkanı ve Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka da, 2001 yılından önce arazilerin aile mirası yüzünden çok parçalanmış bir halde olduğunu belirterek, “Parçalı araziler de çiftçi maliyetleri çok yüksek seviyelere çıkıyo. Toplulaştırma ile bu sorun aşılıyor. Toplulaştırmanın ardından DSİ tarafından yapılacak sulama kanal eklerinin de bir an önce bitirilmesini bekliyoruz” dedi.
Aydın'da yapılan her hizmete açılış töreni yapmadıklarını bu nedenle bazı kesimlerde Aydın'da bir şey yapılmıyor imajının doğduğunu belirten Vali Coş ise, “Aydın’da, Türkiye’nin en büyük projeleri hayata geçiril ve geçirilmeye de devam edecek. Toplulaştırılma projesi de çiftçimiz için ziraatçımız için çok önemli olan hizmetlerden birisidir. Türk tarımının en özenli sorunlarından bir tanesi arazilerin çok aşırı bölünmesidir. Araziler ufaldıkça, işletme maliyetleri artar ve elde edilen ürünlerin maliyeti de yükselir. Bu nedenle arazi büyüklüklerinin makul düzeyde olması ve en az 100 – 150 dekarın üzerine çıkarmamız gerekiyor hedefimiz budur. Bu mümkün değilse de burada yapıldığı gibi teknik ve hukuki olarak ne gerekiyorsa onların yapılması gerekiyor. Birde eski parselasyon sisteminde, bugünkü gibi makineli ziraat söz konusu olmadığı için yollar, altyapılarda yeni ziraat yöntemine uygun değil. Sulamak için, makineli ziraat yapabilmek için maalesef eski sistemdeki yollardan yaralanmak mümkün olmuyordu. Bu nedenle 2005 yılında Tarım ve Köy ve İşleri Bakanlığımızın onayladığı proje kapsamında yaklaşık 11 trilyon liralık bir harcamayla köylerimizdeki parsellerin toplulaştırılması ve tarla içi hizmetlerin geliştirilmesi için, çok önemli bir proje başlatılmış ve bugün tamamlanma noktasına gelmiştir. Bundan ötürü bu projeyi onaylayan, destekleyen Sayın Bakanımıza ve emeği geçene herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Aydın’ın her köşesinde hizmetlerin aralıksız olarak devam ettiğine işaret eden vali Coş, şunları söyledi: “ Tabi ki ilimizde hatta bu köyümüzde de pek çok yatırım ve hizmetler devam ediyor. Burada Köydes ödenekleri ile su deposu yapılmış, bu su depomuzun köyümüze hayırlı olmasını temenni ediyorum. Köydes’ten bu yılda Yenipazar köylerimiz için büyük çapta ödenek ayırmaya gayret ettik sorunların çözümü için bu kapsamda güzel işler yapılacak. Bunun yanında sağlık hizmetlerinden, tarım hizmetlerine kadar pek çok alanda vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu çağdaş hizmetlerin ulaştırıla bilmesi için gayret sarf ediyoruz. Geceli gündüzlü bütün devlet kurumları çalışıyor. Türk Vatandaşı en iyi hizmete layıktır onun için geceli gündüzlü çalışıyoruz. Ben çok iyi biliyorum Denizli’den İzmir’e kadar saatlerce yolculuk yaptığımı saatte 40-50 km hızla yol alabildiğimiz biliyoruz. Ama şimdi bölünmüş yollar sayesinde çok daha kolay süratli ekonomik ve konforlu olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Ama bu yetmiyor birde ne görüyoruz, bölünmüş yolları 25 cm’lik 30 cm’lik asfaltla kaplıyoruz. Buralardaki konforu daha da artırmaya bu yollarda yolculuk yapan vatandaşlarımızın daha konforlu ve güvenli seyahat edebilmesine yolun ve alt yapısının uzun ömürlü olabilmesi için çalışmalarımız devam ediyor”
Konuşmaların ardından tapular Vali Hüseyin Avni Coş ve protokol üyeleri tarafından hak sahiplerine dağıtıldı.