Kuşadası'nın Dilek Yarımadası Milli Parkı'ndan sonra en yeşil bölgesi konumundaki Kirazlı Köyü Muhtarı Hüseyin Fırat, bölgede maden arama izni verildiği yönünde resmi kanallardan olmasa da bazı duyumlar aldıklarını ve Nar Deresi yakınında bir iş makinesinin kazı yaparken görüldüğünü belirtti.
Bölgede madencilik yapılmasına karşı olduklarını, ayrıca böylesi bir girişim olacaksa bile konunun Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED)toplantılarıyla ele alınması gerektiğini ifade eden Fırat, “'Maden arama izni verildiği haberleri resmi kanallarla olmazsa da bize geldi. Kaymakamımızın da konuyla ilgili bilgisi var. Maden aranmasıyla ilgili çalışmalar öncesi ÇED raporu için köyde toplantı yapılması gerekir. Böyle bir başvuru henüz yok ama buradaki ormanları korumak için köylüler gönüllü koruma görevlisi gibi çalışıyor. Buradaki fıstık çamı ormanı, milli parktan sonra bölgenin tek oksijen deposu. Buraya maden arama izni verilmesi, doğanın, köyümüzün, bu cennet bölgenin yok edilmesi demektir. Buna göz yummamızı, izin vermemizi kimse bizden beklemesin” dedi.
Kirazlı Köyü Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat da, köylerinin tek geçim kaynağının tarım olduğunu belirterek, köyün hiçbir şekilde maden ocaklarıyla anılmaması gerektiğini belirtti. Kirazıyla ünlü köylerinin 6 yıl önce organik tarıma geçtiğini, köyde bu yürütülen çalışmaların uluslararası düzeyde ses getirdiğini ifade eden Fırat, “Üstelik Kuşadası'nın turizm yapılan bir köyüyüz. Burada maden aranmasına izin verilmesine anlam vermek mümkün değil. Bir maden işletmesinin 3-5 kuruşluk kazancı uğruna bir köyün yok edilmesine göz yummayız. Tüm gücümüzle engelleriz” diye konuştu. -iha