BURSA"nın İnegöl İlçesi"ne bağlı Deyinler Köyü"ne arkadaşlarının önerisi üzerine gelen Alman turist, 27 yaşındaki Camilla Rjoks, 140 günde köylüleri İngilizce konuşturmayı öğretmek için kurslara başladı.

Almanya"nın Berlin kentinde oturan ve üniversitede psikoloji eğitimi alan Camilla Rjoks, geçen yıl turistik gezi için İnegöl"e gelen arkadaşlarının önerisi üzerine Mart ayında gezmek için geldiği Deyinler Köyü"ne hayran kaldı. Köylülerin kendisine gösterdiği ilgiden memnun olan ve eski muhtar Selahattin Külcü"nün misafiri olarak köyde kalan Camilla Rjoks, kısa sürede köyde ilgi odağı oldu.
Deyinler Köyü"nde Türkçe bazı kelimeleri öğrenen, Türkler"in örf ve geleneklerine saygı gösteren Camilla Rjoks, daha sonra kendisine gelen teklif üzerine köylülere İngilizce eğitimi vermeye başladı. 210 haneli köyde 8-40 yaş arasında toplam 70 kişiye İngilizce eğitimi vermeye başlayan Rjoks, günde b1 saat olan bu eğitimi 8 Eylül tarihinde tamamlayacak. Kurs sonunda ülkesine gitmek zorunda kalacağını belirten Rjoks, İngilizce kursla ilgili şunları anlattı:

“Köyde sohbet ederken bana birçok kişi "İngilizce konuşmak istiyoruz ama bunu başaramıyoruz" dedi. Bunun üzerine derslere başladım. Genç-yaşlı herkes talep edince çocuk, genç ve yetişkinlerden oluşan 3 ayrı grup oluşturdum. Köylü kadınların da katıldığı derslerde farklı metotlarla İngilizce eğitimi verdim. Genellikle oyun yöntemiyle anlattım. Sonunda başardım ve 140 günde köylüye İngilizce öğreteceğim. Çok az zamanımız kaldı. Bu sırada ben de Türkçe"yi çok ilerlettim.”

Boş zamanlarında köylüye meyve bahçelerinde yardım ettiğini belirten Rjoks, “Ülkeme döndüğümde burada geçirdiğim günleri, köyün güzelliğini ve Türk insanını anlatacağım. Daha önceki ön yargılarım yok oldu. Türk insanı bana çok sıcak davrandı. Burada kaldığım için çok mutluyum. 6 ay kalmayı planlıyordum ve bu sürenin sonuna gelmek üzereyim” diye konuştu.

Köylüler, Camilla Rjosk sayesinde hiç bilmedikleri bir dili öğrenmeye başladıklarını belirterek, onun köylerinden ayrılmasını istemediklerini söyledi.
Vatan