Aydın merkez ve ilçelerine bağlı köylerdeki üst ve alt yapı eksikleri Aydın İl Genel Meclisi Temmuz ayı olağan toplantılarında masaya yatırıldı. Toplantıda İl Genel Meclisi üyeleri Cavit Ancın, Celal Çelen ve Kenan Özcan’ın konuyla ilgili verdiği yazılı önerge gündeme alınırken; Aydın İl Genel Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu ile Köye Yönelik Hizmetler Komisyonları tarafından hazırlanan ortak rapor görüşüldü.
İl Genel Meclisine sunulan önerge veren Kenan Özcan, Aydın genelindeki köylere 6 yıldır parke taşı döşeme yardımı yapıldığını söyledi. Buna rağmen halen köylerin yoğun parke taşı döşeme ihtiyacı ve talebi olduğuna işaret eden Özcan, “İller Bankası her yıl köylerde bu tip ihtiyaçlar için yardımda bulunmaktadır. Her yıl proje çeşitleri ve yardım miktarı ile dağıtım esasları değişmektedir. 2010 yılı Aydın ili İller Bankası köy proje yardım toplamı 1 milyon 750 bin TL’dir. Bazı vilayetler 5302 sayılı kanunun 5. maddesi b bendine dayanarak İller Bankası’ndan yıllık tahsilâtının 10 misli tutarında ve 10 yılda geri ödemeli ve yıllık yüzde 6 faizli kredi kullanarak köylerinin tüm parke taşı sorununu çözmüştür. Zaten 10 yıl boyunca yaptırılacak parke taşlarına yıllık fiyat artışı yüzde 6’nın üzerinde gerçekleşmektedir. Aydın İl Özel İdaresi olarak ilgili teknik birimlerin köylerimizin toplam parke taşı ihtiyacının 2012 bütçe çalışmaları başlamadan tespit edilmeli. Toplam ihtiyaç miktarının bütçelenmesi ve bu imalatların hepsini 2011 yılında tamamlamak üzere 5302 sayılı kanunun 5.maddesi hükümleri çerçevesinde İller Bankasından 10 yıllık yatırım kredisi kullanılmasını düşünüyoruz” dedi.
Köylerin üst ve alt yapı ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli çalışmaların aralıksız olarak devam ettiğini açıklayan Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu Başkanı Ahmet Akşit de, verilen önergeyle ilgili olarak iki komisyonun ortaklaşa bir çalışma yaptığını belirterek, “Aydın’ın 490 köyünün ne kadar parke taşı ihtiyacı olduğunun tespit edilmesi ve bunun için projeler hazırlanarak 2012 bütçesi yapılmadan mali portföyün İl Genel Meclisi’ne getirilmesi gerekiyor. Şu anda İller Bankası’nda hali hazırda yıllık faiz yüzde 9’dur. İller Bankası’nın durdurulmuş olan kredilerinin açılarak faizlerin belirlendikten sonra eğer yıllık Bayındırlık fiyat artışı oranının İller Bankası’nın faiz oranıyla aynı ya da İller Bankası’nın faiz oranının 1 yada 2 puan yukarıda olması halinde bu kredinin alınarak tüm Aydın'ın bu sorununun ortadan kaldırılmasının uygun olacağı komisyonumuzca karar verilmiştir” diye konuştu.