Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırıları sonucu topraklarını terk etmek zorunda kalarak, kaçak yolla Türkiye'ye giriş yapan Yezidi aileleri Uludere'nin sınır köylerindeki okullara yerleştiriliyor.

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırıları sonucu topraklarını terk eden Yezidilerin bir bölümü Türkiye'ye geliyor. Pasaportu olanlar Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'ndan giriş yaparken, pasaportsuz Yezidiler ise dağlık kesimden Uludere'nin sınır köylerine kaçak olarak ulaşıyor.

Ortasu, Yemişli, Yekmal ve Ortabağ köylerindeki okullara yerleşen ailelerin sayısı her geçen gün artarken, dersliklerde yer kalmaması dolayısıyla bir kısım Yezidi okul bahçelerindeki çadırda kalıyor. Okullarda pişirdikleri yemekleri Yezidi misafirlerine ikram eden köylüler okullarda yer bulamayanları evlerinde ağırlıyor.

Uludere Tolum Sağlığı Merkezi görevlileri de okulda kalan Yezidileri sağlık taramasından geçirerek, hasta kişilerin tedavisini yapıyor.

 

- "Kim olursa olsun herkese Allah rızası için hizmet ederiz"

Ortasu köylülerden Mercan Encü AA muhabirine, köylerinde kalan Yezidileri ağırlamaya çalıştıklarını belirterek, okulda 5 günden bu yana gönüllü olarak çalıştığını söyledi.

Köylülerin kıt imkanlarıyla misafirlerinin ihtiyaçlarını karşıladıklarını vurgulayan Encü, şöyle konuştu:

"Onları okula yerleştirip giyim yardımı yaptık. Günde 3 öğün yemek veriyoruz. İnsanlık namına yardım yapıyoruz. Sünni, Kürt, Türk, Arap ve İngiliz olsun hiç fark etmez. Kim olursa olsun herkese Allah rızası için hizmet ediyoruz."

Okulda kalan Kamo ibrahim (55), Irak'ın Şengal kentinden, katır sırtında uzun süren zorlu yolculuğun ardından Türkiye sınırına geldiğini söyledi.

Burada köylülerce en iyi şekilde ağırlandıklarını söyleyen İbrahim, "Bizi sınırdan alıp buraya getirdiler. Bize her türlü imkanı sağladılar. Hepsine teşekkür ediyorum" dedi.

 

- "Ailelerimize kavuşmak istiyoruz"

Yezidi katliamına dünya ülkelerinin sessiz kaldığını ifade eden Piso Halaf da "Artık insanlar ölmesin. Bir an önce ailelerimize kavuşmak istiyoruz: buradaki vatandaşlar bize büyük destek oluyor" şeklinde konuştu.