Söke Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)"nin geleneksel hale getirdiği ve her yıl düzenlenen Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümü kahvaltısında Sökeli Köy Enstitüsü mezunu öğretmenler; genç kuşak öğretmenler ve çeşitli kurum temsilcileri ile bir araya geldi.
Söke Öğretmen Evi"nde gerçekleşen kahvaltılı toplantıya Söke Belediye Başkan Yardımcısı Enver Helvacı, bazı mahalle muhtarları, öğretmenler, ÇYDD yönetimi ve davetliler katıldı.
Etkinlikte konuşan ÇYDD Söke Şube Başkanı Nimet İncedal; “17 Nisan 1940 tarihi Türkiye"de çağımızın dünya koşullarına uygun bir eğitim anlayışının yasa hükümleriyle saptandığı gündür. Cumhuriyetin genç kuşağı üreten, paylaşan ve demokrat insanlar yetiştirerek ülkenin geleceğinde çağdaşlaşmayı hedefliyorlardı. Köy enstitüleri bugün kapanmasaydı herkes için eşit koşullarda, sağlıklı, huzurlu insan onuruna yakışır, sosyal güvenlik, sosyal adalet tam olarak sağlanacaktı. Küresel farklılıkların insanları kutuplaştırmaması, tam aksine bu zenginliğin toplumsal kenetlenmeyi sağlaması böylece evrensel, demokratik insan haklarına saygılı çağdaş dünya devletleri arasında yerimizi almış olacaktık” diye konuştu.
Köy Enstitüleri ile ilgili tanıtım filminin gösterildiği kahvaltılı toplantıda daha sonra öğretmenlerin anılarını anlatması ile duygusal anlar yaşandı. iha