Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, en az 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle olacak. Propaganda dönemi, aday listesinin kesinleştiği gün başlayacak ve oylamaların yapılacağı günden önceki gün saat 18.00’de sona erecek. Yasanın en çok tepki gösterilen maddelerinden biri cumhurbaşkanlığı adaylarına kampanya için bağış yapılmasını düzenleyen madde. Bu maddeye göre adaylara yapılan bağış, en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarı’nın bir aylık brüt maaşını geçmeyecek. Bu miktar 2012 yılında 8 bin 700 TL olarak belirlendi. Yasanın anayasaya aykırı olduğunu savunan muhalefet partileri, bu düzenlemenin ‘Amerikanvarileşme’ işareti olduğunu savundu. Muhalefet, yapılacak bağışların toplam miktarının belirlenmediğini savunarak, bunun skandallara yol açacağını ifade etti. Ayrıca bağış alan bir cumhurbaşkanının ‘halkın cumhurbaşkanı olamayacağı’ ve ‘tarafsızlığını koruyamayacağı’ kaygıları dile getirildi.

Gül: CHP mahkemeye gidecektir
Yasanın TBMM’de kabul edilmesinin ardından Gül dün Niğde’de, “Ben söyleyeceklerimi söyledim daha önce, ekleyecek bir şeyim yok; ama anayasaya aykırılığı iddia ediliyorsa, tabii ki Anayasa Mahkemesi’ne herhalde anamuhalefet partisi iddia ediyorsa gidecektir” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, “Anayasa ihlal edilmiştir” dedi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “Anayasa taammüden çiğnenmiştir. Anamuhalefet partisinin hukuki sorumluğu vardır; Anayasa Mahkemesi’ne götürmesi doğru olacaktır” diye konuştu.
radikal