Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitaminleri bakımından zengin olan süt ürünleri özellikle büyüme çağında ve kemik sağlığının korunmasında çok önemli. Kalsiyumun bağırsaklarda emilebilmesi için vücutta yeterli miktarda D vitamini olması gerekiyor. D vitamini yetersizliğinde ise kalsiyum emilimi olmuyor.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlı, “Bebeklerin ve çocukların sağlıklı şekilde büyüyüp gelişebilmesi için yeterli miktarda D vitamini ve kalsiyum ihtiyacının karşılanması gerekir. Beslenmede kalsiyum eksikliği çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde ise osteomalasi adı verilen kemiklerde şekil bozuklukları ile karakterize hastalıklara neden olur. Kalsiyumun bağırsaklardan emilimi ve vücutta kullanımı için D vitamini alınması zorunludur. Özellikle bebeklerde kemiklerin ve dişlerin güçlenebilmesi için D vitamini son derece önemlidir” diye konuşuyor.

ÇOCUĞUN DIŞARIDA OYNAMASINA İZİN VERİN
Kalsiyumun emilimi için gereken D vitamininin vücutta aktif olması için güneş ışınlarına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Prof. Nazlı, güneşten korunmak ancak ondan mahrum kalmamak gerektiğini hatırlatıyor: “Vücuda besinler yoluyla Provitamin-D alınır ve güneş ışınlarının yardımıyla deride D vitaminine dönüşür. Dolayısıyla, aşırı güneş ışınına maruz kalmak ne kadar zararlıysa, güneşten mahrum kalmak da o kadar zararlıdır. Yazın güneşin dik açıyla geldiği öğle saatleri dışında olmak kaydıyla çocukların dışarıda oynamasına ve güneş ışınlarından faydalanmasına izin verilmelidir. Ayrıca, düşük koruma faktörlü güneş kremlerinin bile güneş ışınlarının faydalı etkisini azaltabileceği de göz önünde bulundurulmalı.”

Kalsiyum yönünden zengin beslenmenin önemine dikkat çeken ve başlıca kalsiyum kaynaklarından birinin peynir olduğunu belirten Prof. Nazlı, “Tavsiye edilen günlük kalsiyum alımı 500 mg’dır. Bu miktar gebelik ve süt verme döneminde 1200 mg’a kadar yükseltilebilir. 100 gram sütteki kalsiyum miktarı 115-120 mg, peynirde ise 800-900 mg’dır” diyor.