Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının yaşam tarzı bellidir. Hayatları en az 40 yıl üniforma içinde, günlerinin büyük bölümü karargâhta, kışlada geçmiştir. Yoğun güvenlik önlemi altında yaşarlar. Geçecekleri caddede çoğu zaman trafik durdurulur. Pek fazla halka karışmazlar. Yemeklerini karargâhta veya konutlarında yerler. Üniformanın ve alışkanlığın getirdiği kısıtlı sosyal hayatı vardır.

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel göreve geldiği günden bu yana farklı bir portre çiziyor. ‘Sivil’ refleksleri ağır basıyor. Onun gelişiyle ‘sivilleşme’ alanında kayda değer adımlar atıldı. MGK ve YAŞ’taki oturma düzeninin değişmesi bile başlı başına önemli.

Necdet Paşa, kişisel tercihleriyle de ‘halk tipi’ Genelkurmay Başkanı olacağının işaretlerini veriyor. Bunun ilk örneği TOKİ’den ev almasıydı. Paşa, TOKİ’nin TBMM ile ortaklaşa yürüttüğü projeye girmişti. Bazı bakan, siyasetçi ve bürokratlarla birlikte İncek’teki konutlardan daire aldı. Belki de emekli olduktan sonra Fenerbahçe Orduevi veya Bodrum civarı yerine burada oturacak.

Geçen günlerde Necdet Özel Paşa sessiz sedasız bir sürpriz daha yaptı. Pazar günü öğle saatlerinde yanına eşini alarak Ankara’nın yeni gözde mekânlarından Çukurambar’daki bir kafeye gitti. Ne bir şoför ne koruma vardı araçta.

Direksiyonda sivil kıyafetler içinde Paşa vardı. Arabayı parketti ve caddeye yakın bir masaya oturdu. Paşa ve eşi tatlı bir sohbet eşliğinde yemeklerini yediler. Kafe müşterilerinin bazıları Paşa’yı tanımıştı. Bazıları da Paşa’nın masasına özel ilgi gösteren kafe yöneticisine sordu, “Kimdi bu adam, bir yerlerden tanıyor gibiyim?” Aynı mekânı paylaştıkları kişinin Genelkurmay Başkanı olduğunu öğrenince de haliyle şaşırdılar. Öyle görülüyor ki Necdet Paşa ‘kışla’yı mesken tutmayacak. Lojman ile karargâh arasında mekik dokuyan Paşa görüntüsü vermeyecek. Farklı zamanlarda, farklı mekanlarda halkın içinde görünecek.