AK Parti İzmir İl Başkanlığı binasının 2009 yılının eylül ayındaki açılışında, yan binada bulunan Halkın Kurtuluş Partisi İl Başkanı avukat Tacettin Çolak'ın hukuk bürosunu bastıkları, burada bulunanlara hakaret ettikleri ve yaraladıkları iddia edilen, Başbakanlık Koruma Müdürlüğünde görevli 4 polisin yargılanmasına devam edildi.

İzmir 18. Sulh Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, müşteki avukat Tacettin Çolak ve avukatları ile sanıkların avukatı katıldı.

Davanın tutuksuz sanıkları Başbakan Koruma Müdür Yardımcısı Zeki Bulut, Başbakan Koruma Müdürlüğü emniyet amiri Aydın Akgül ile aynı birimde çalışan polis memurları İsmail Dalkıran ve Refik Farsakoğlu ise duruşmaya gelmedi.

Hakim, duruşmada, sanık memurlar hakkında Ankara'ya yazılan talimat yazısına cevap gelmediğini belirtti.

Duruşmada tanık olarak dinlenilen polis memuru İhsan Patak, olay günü açılışta görevli olduğunu, binaya giriş ve çıkışlarda güvenlik önlemi aldığını kaydederek, 4. katta bulunan avukat Tacettin Çolak'ın küfür ettiğini iddia etti.

Patak, ''Bu sinkaflı sözleri bizzat duydum. Hatta benimle birlikte oradaki 5 bin kişilik grup da duydu. Bu sözler üzerine kalabalık binaya girmeye çalıştı, biz engel olduk'' dedi.

Tanığın bu sözlerine tepki gösteren müşteki avukat Çolak, tanığın düşmanca bir tutumla yorum yaparak ifade verdiğini, kalabalığın diğer tanık polis memurlarının beyanlarında en fazla bin kişi olarak tarif edildiğini kaydetti.

Müşteki vekili Doğan Erkan da tanık beyanlarındaki çelişkiye dikkati çekerek, müvekkilinin bürosunun üç katlı bir binanın ikinci katında olduğunu, sözü edilen kalabalığın 5 bin kişi olmasının fiziksel olarak mümkün olmadığını belirtti.

Erkan, müvekkilinin bürosunda ellerinin kelepçelendiğini ifade ederek, davaya konu olayla ilgili konut dokunulmazlığını ihlalden ek iddianame düzenlenmesini de talep etti.

Hakim, talimat cevabının beklenmesine, ek iddianame düzenlenmesi hususunun sanıkların ifadeleri alındıktan sonra değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Eylül 2009'daki İzmir ziyareti sırasında bürosunun bulunduğu sokak insan ve araç geçişine kapatıldığı ve eşinin geçmesine izin verilmediği için cama çıkıp tepki gösteren avukat Tacettin Çolak ve ortağı Hüseyin Burak Çelebican'a hakaret ettikleri ve darp eylemini işledikleri iddia edilen dört Başbakanlık koruması hakkında ''kasten yaralama'' ve ''hakaret'' suçlamasıyla dava açılmıştı. İzmir Cumhuriyet Savcısı Alaattin Dokur'un olaya ilişkin hazırladığı iddianamede, Başbakan Erdoğan'ın korumaları Zeki Bulut, İsmail Dalkıran, Refik Farsakoğlu ile Aydın Akgül'ün ''hakaret'' ve ''darp'' suçlarından 2 ile 12 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

A.A.