Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerinde görev yapacak askeri gemilere ilişkin yetki tezkeresi Meclis'e gönderildi. Gelecek hafta Genel Kurul gündemine gelmesi beklenen ve hükümete Somali'ye askeri gemi gönderilmesine ilişkin yetki verecek tezkerenin süresi 1 yıl olacak. Tezkere ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Somali ve Aden Körfezi'ne, hücumbotlar eşliğinde bir fırkateyn ya da iki kruvazör göndereceği belirtiliyor. Türk gemileri, BM Güvenlik Konseyi'nin 2008'de aldığı 1851 sayılı kararla, uluslararası meşruiyeti daha da kuvvetlendirilen korsanlık/ deniz haydutluğu ve silahlı soygun ile daha etkili uluslararası mücadele yapılabilmesi kapsamında, ABD öncülüğünde bir 'Müşterek Görev Gücü' çerçevesinde gönderiliyor.

KARA HAREKÂTINDA YOK
Gemilerin görevleri şunlar olacak:
* Keşif ve karakol görevleri,
* Ticari gemilere refakat ve koruma sağlamak.
* Korsan saldırısına uğrayan ticaret gemilerine yardım etmek.
* Korsan/deniz haydutları ve silahlı soygun icra eden kişilerin kullandıkları deniz araçlarına müdahale etmek, korsanları gerektiğinde yakalamak, gözaltına almak.
* Korsanlar hakkında adli işlem yapacak ülkelerin yetkililerini adli takibatı yürütmek üzere gemiye kabul etmek.
* Korsanlık/deniz haydutluğu ve silahlı soygun faaliyet ve faillerini Türk vatandaşı olmaları durumu hariç, haklarında cezai işlem yapacak devlet makamlarına teslim etmek.
* Gerektiğinde sorgulama, delil toplama gibi her türlü adli kolluk işlemlerini yapmak.
Tezkere, bölgede konuşlanacak TSK deniz unsurlarının Somali toprakları üzerinde herhangi bir kara operasyonuna imkân tanımıyor.

SABAH