Uzmanlar, geliştirilen yeni tedavi yöntemi sayesinde, altı ya da yedi yıl içinde yaygın hale gelecek bir saatlik bir işlemle körlüğe son vermenin rutin hale geleceğini tahmin ediyor.

Londra Üniversitesi göz enstitüsü ve Moorfields göz hastanesinden biliminsanları ve cerrahların dahil olduğu bir ekip tarafından geliştirilen tedavi uyarınca, bozulmuş hücre tabakası, embriyonik kök hücrelerinden oluşturulan yeni hücrelerle değiştiriliyor.

Tedavi, körlüğün en yaygın nedeni olan, yaşa bağlı Maküla Dejenerasyonunu (AMD) ortadan kaldırmak üzere geliştirildi.

Yeni tedaviyle, embriyonik kök hücreler, kaybedilmiş hücrelerin kopyalarına dönüştürülüyor. Daha sonra retinanın arkasına konulan yapay bir zar üzerine yerleştiriliyorlar.

İngiliz ekip tarafından tamamlanan laboratuvar denemeleri, kök hücrelerin AMD'ye benzer hastalık taşıyan farelerde körlüğü engellediğini ortaya koydu. Domuzlar üzerinde yapılan deneylerde de başarılı sonuçlara ulaşıldığı kaydediliyor.

Ekip lideri profesör Pete Coffey, tedavinin bir saatten az süreceğini belirterek, "Ayakta tedavi olarak düşünülebilir. Bu tedavinin yagın hale gelmesi için çalışıyoruz" diye konuştu.

İngiltere'deki AMD derneğinden Tom Bremridge de, "Bu hastalar için ileriye doğru çok büyük bir adım. Tedavi onaylanır onaylanmaz, çok sayıda hastaya uygulanabilecek" diyor.

İlaç devi Pfizer, tedavinin hastalara ulaştırılması için araştırmaya mali destek sağlamak üzere talip olurken, ekip, laboratuvar deneylerini onaylatmak üzere başvuruda bulundu. Klinik deneylerinin iki yıl içinde yapılması planlanıyor. Böylece insanlar üzerinde embriyonik kök hücreleri dünyada ikinci kez denenmiş olacak. Embriyonik kök hücrelerinin insanlar üzerinde kullanılacağı açıklanan ilk tedavi, omurilik hasarı olan hastalara yönelikti ve uygulama bu yıl ABD'de başlayacak.

Gazeteport