Resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği 17 Ağustos"un yıl dönümünde 15 bilim adamı bir araya geldi. İTÜ"de yapılan sempozyumda İstanbul"un olası büyük depremi için, ikisi de birbirinden felaket iki ayrı senaryo çizildi...

Marmara depremiyle ilgili tüm dünyada araştırma yapan bilim adamları, 17 Ağustos depreminin 10"uncu yılında İstanbul Teknik Üniversitesi"nde (İTÜ) düzenlenen sempozyumda buluştu. İstanbul"un depremine ilişkin 2 ayrı senaryo üzerinde duran bilim adamları, Kuzey Anadolu Fay Hattı"nın tek parça kırılması halinde depremin büyüklüğünün 7.6"yı bulacağı, iki parça kırılması halinde de büyüklüğünün 7.2 olacağı tahmininde bulundu.

En kötü ihtimale hazırlanmalıyız

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, depremin 7.6 büyüklüğünde olmasının çok ciddi bir ihtimal olduğu görüşünde: “Marmara"nın altındaki kabuk günün birinde kırılacak ve büyük bir deprem üretecek. Biz fayların büyüklüğüne göre hangi fayların kırılacağını hesapladık. Şu anda Marmara Denizi"nin altında son derece aktif bir fay sistemi var. Bu fay hattı, Bingöl Karlıova"dan gelen fay hattı. 1999 depremi hattının aynısı. İstanbul"da da bu hat tek parça halinde kırılacak. Depremin 7.6 büyüklüğünde olması çok ciddi bir ihtimal. Bu da son derece şiddetli olacak. Ancak fay iki parça halinde de kırılabilir. Bu durumda depremin büyüklüğü 7.2 olacak. Ancak bizler en kötü ihtimale göre hazırlanıyoruz. Kasım ayında tekrar Marmara Denizi"nde sismik araştırmalar yapacağız. Fay hattının stres ölçümlerini yaptık. Yaptığımız çalışmalarda beklenen depremin artı eksi 30 yıl içerisinde olacağını belirledik.”

Küçük depremler riski azaltmıyor

Katılımcılardan Prof. Rolando Armijo "ya göre ise Kuzey Anadolu Fay hattı, Orta Marmara ya da diğer adıyla Merkez Çukurluğu"nda sıçrama yapıyor. Fay tek parça devam etmediği için de iki parça halinde kırılacak. Bu durumda da depremin büyüklüğü 7.2 olacak. İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ise, fay hattının Adapazarı"ndaki hatla aynı olduğunu söyledi: “Yaptığımız çalışmalara göre, Karlıova"dan başlayan ve Saroz"a kadar ilerleyen Kuzey Anadolu Fay hattı tıpkı 1999 depremiyle benzer özellikler taşıyor. İstanbul"da beklenen büyük depremi bu yaratacak. Son 2.5 yılda Marmara"da sayıları 100"ü bulan küçük depremler meydana geldi. Bu depremler büyük deprem riskini azaltmıyor. Ancak sadece depremin nerelerde olacağına dair ipuçları verebiliyor.”

Deprem 7"den küçük olmayacak

Konuşmanın ardından, gazetecilerin sorularını yanıtlayan İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, “Depremle ilgili tarih vermenin mümkün olup olmadığı” sorusun ilişkin, “Hiç kimse deprem şu tarihte olacak diyemez. Ancak önümüzdeki 30-50 yıl içinde Marmara"da fay hattı üzerinde 7"den büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 70 civarında. Bunun dışında söylenen her şey uydurmadır” dedi. “Sizin depremle ilgili uyarılarınız, gerekli yetkililer tarafından ciddiye alınıyor mu?” sorusu üzerine ise Prof. Dr. Celal Şengör, “Maalesef itibara alınmıyor” cevabını verdi. Prof. Dr. Pierre Henry ise “Her halükarda 7"nin altında bir büyüklükte deprem olmayacağı” görüşünü dile getirerek, “henüz kırılmamış 70 kilometre uzunlukta bir parça olduğunu” söyledi.

15 bilim adamı depremi tartıştı

İTÜ İhsan Ketin Konferans Salonu"nda “17 Ağustos 1999 İzmit depreminin 10. yıldönümünde Marmara Denizi"nde beklenen deprem ile ilgili son 10 yılda yapılmış çalışmalar” konulu bir günlük sempozyuma aralarında yabancıların da olduğu 15 bilim adamı katıldı: Prof. Dr. Naci Görür (İTÜ Maden Fakültesi, Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı), Prof. Dr. Celal Şengör (İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü), Prof. Dr. Namık Çağatay (İTÜ Maden Fakültesi, Genel Jeoloji Bölüm Başkanı), Prof. Dr. Rolando Armijo (Paris Yer Fiziği Enstitüsü), Dr. Pierre Henry (College de France, Jeodinamik Departmanı Direktörü, Dr. Luca Gasperini (Bolonya Deniz Jeolojisi Enstitüsü), Prof. Dr. Michel Bouchon (Jeofizik Laboratuvarı , Grenoble, Fransa), Dr. Louis Geli (IFREMER-Fransa Deniz Araştırmaları Enstitüsü), Doç. Dr. Sedat İnan (TÜBİTAK MAM Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Enstitüsü Müdürü), Prof. Dr. Mustafa Meghraoui (Strasbourg Yer Fiziği Enstitüsü), Yrd. Doç. Dr. Sinan Özeren (İTÜ Maden Fakültesi, Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı), Prof. Dr. Haluk Eyidoğan (İTÜ Maden Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği), Prof. Dr. Mustafa Erdik (Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü), Prof. Dr. Mustafa Aktar (Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü , Jeofizik Anabilim Dalı), Prof. Dr. Paolo Favali (Roma Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü, Disiplinlerarası Deniz Jeolojisi Araştırmaları Birimi Başkanı).


Vatan