İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 1999 büyük depreminde İznik fay hattının stresini tamamen boşalttığını ancak Mudanya'nın ciddi bir deprem riski altında olduğunu öne sürdü.

Prof. Dr. Üşümezsoy, depremle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

17 Ağustos 1999 depreminden sonra İznik'in birinci derece deprem bölgesş olmaktan çıktığını ifade eden Üşümezsoy, "İznik'in fay hattını iyi bilirim. 17 Ağustos 1999 depreminden sonra İznik fay hattında bulunan stres bitmiştir. Ama benim tahminime göre Mudanya'da ciddi bir deprem olacaktır" diye konuştu.

Yapılan incelemelerde zemini çürik çıkan İznik Devlet Hastanesi'nin bir an evvel taşınması gerektiğine de işaret eden Üşümezsoy, "Ufak bir deprem bile hastanenin yıkılmasına neden olabilir" şeklinde konuştu.

Üşümezsoy şöyle devam etti: "1894 depremi çok önemli. 60 kmlik bir fay yırtılmış burada. 1999 depreminde Esenköy'e kadar kırıldı fay. Ama devamında kırılma olmadı. Çınarcık'tan Esenköy'e gelen fay hattı Mudanya açıklarına kadar gidiyor. 50 km'lik bir fay hattı kırılır demek. Bu 7-8'lik bir deprem anlamına geliyor. Bu İznik Gölü'ne kadar etki yapar. Mudanya hattında bir yüklenme var."

HABERTURK