İstanbul"da deprem riskinin yüzde 15 daha arttığını belirten İTÜ"den Prof. Dr. Tüysüz, “Hasar yaklaşık 40 milyar dolar olur 300 bin de yaralı çıkar” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, 1999 Marmara Depremi"nin olası İstanbul depremi riskini yüzde 15 artırdığını belirterek, “2004 sonrası yapılan çalışmalara göre İstanbul"da 30 yıl içinde deprem olma olasılığı yüzde 68. Bu olasılık yanılma payıyla neredeyse yüzde 100. Eğer Marmara"da İzmit"ten Mürefte"ye kadar olan fay bir defada kırılırsa depremin büyüklüğü 7.6 olur. Bu depremde 70-90 bin kişi ölür, 120-300 bin kişi ağır yaralanır. 60 bin bina tamamen yıkılır ve maliyeti 40 milyar ABD doları olur” dedi.

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği"nin (TMMOB), 17 Ağustos Kocaeli Depremi"nin 10"uncu Yılı dolayısıyla düzenlediği “Neler Yapıldı? Niye Yapılmadı” çalıştayı Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu"nda yapıldı.

Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Beklenen İstanbul Depremi ve Olası Etkileri” konulu konuşmasında, Kuzey Anadolu Fay Hattı"nda kırılmayan iki noktanın Marmara Denizi ve Muş-Karlıova olduğunu söyledi. Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul"un her şeye karşı şanslı bir kent olduğunu belirterek, “İstanbul"un zemini oldukça iyi, bir Adapazarı"na karşı çok iyi bir zemini var. İkincisi de, İstanbul"da etkin bir fay olmamasıdır” dedi. Prof. Dr. Tüysüz, olası Marmara Depremi"nde tsunami riski de bulunduğunu belirterek, “Kuzey"de Çekmece- Silivri, Güney"de de Kapıdağ Yarımadası"nda 2 metrelik dalgalar oluşabilir” dedi.

"Deprem 2033-2075 arasında olacak"

MARMARA Depremi"nin 10. yılı kapsamında Sakarya Üniversitesi"nde düzenlenen “Deprem Gerçeği ve Toplumsal Bilinçlenme” konulu panelde söz alan Türkiye Jeofizik Kurumu Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan “İstanbul"da depremin eşik yılı 2033"tür. 2040 ile 2050 arası en olası yıldır. En geç de 2075"te deprem olacak” dedi. Depremin yıkıcı etkisinin ülkelerin gelişmişlik düzeyiyle ilgili olduğunu vurgulayan Prof. Ercan şöyle devam etti: “Türkiye"nin doğu bölgelerinde kişi başına gelir 400 dolardır ve depremin yıkıcılığı 4"tür. Orta Anadolu"da 2 bin 500 dolardır, depremin yıkıcılığı 5.2"dir. Batı Anadolu"da 15 bin dolardır ve yıkıcı etki 6.2"dir. Yunanistan"da kişi başına düşen gelir 20 bin dolardır ve depremin yıkıcılığı 6.4"ten sonra başlar. ABD"de 40 bin dolardır ve yıkıcı etki 7.3"ten sonra başlar. Cebinizde paranız ne kadar çoksa deprem sizden o kadar uzaktır.”

"6.5 deprem bile tusumani oluşturur"

SAKARYA Üniversitesinde düzenlenen “Mühendislik Açısından Deprem ve Alınacak Önlemler” panelinde söz alan Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise İstanbul"da depremden söz edilirken tsunami ihtimalini de göz önüne almak gerektiğini vurguladı. Ersoy şu bilgileri verdi: “6.5 büyüklüğünde bir deprem bile deniz altı heyelanını tetikleyebilir, heyelan da tusunami oluşturabilir. Tsunaminin zarar vermesi için dalga yüksekliğinin çok fazla olması gerekmiyor. Suyun insanı öldürme derinliği 1 metredir. Bu su, saf bir su değil. İçinde moloz yığınları ve çamur olan, ağda kıvamında bir su. İstanbul"da bütün çevre yollarının da sahilde olduğunu düşünürsek, özellikle iş saatlerinde araçları denize çekmesi olanaklıdır. Ölümler, tsunamiden de çok fazla olabilir. Bu bakımdan deprem tehlikesi geçene kadar kıyılarda olmamak gerekir.”

Vatan