'Kosovalı Arnavut mafyası, 300 Sırp sivili kamyona yükleyip Arnavutluk'a kaçıdılar, sonra da iç organlarını çıkardılar'. İşte İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün geçen yıl ortaya attığı bu korkunç iddiayla ilgili soruşturma start alıyor. Soruşturma sonuçlanır sonuçlanmaz yargı süreci başlayacak. Çünkü pek çok Sırp AİHM'ye çoktan başvurdu.

Kosova'da 1998-99 yılındaki savaşın ardından Arnavut gerillaların Sırp sivilleri organlarını almak için kaçırdıkları iddiasıyla ilgili soruşturma başlatılıyor.

Soruşturma Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bağlı bir ekip tarafından yürütülecek.

Milijana Minic adlı Sırp kadın da, babası ve erkek kardeşinin organları için kaçırıldıklarını ve böbrekleri alındıktan sonra öldürüldüklerini ileri sürerek AIHM'ye başvuranlardan sadece biri. Bu şekilde başvuran pek çok kadın çocuklarının izini arıyor.

İŞTE GEÇEN YIL ORTAYA ÇIKAN KORKUNÇ İDDİA

İnsan Hakları İzleme örgütü, Kosovalı Arnavut mafyasının, Kosova savaşının ardından, öldürdükleri Sırpların organlarını sattıkları iddialarıyla ilgili soruşturma açılmasını sağlayacak nitelikte yeni delillerin ortaya çıktığını bildirmişti.

Haber, Avrupa'ya bomba gibi düşmüştü. Daha düne kadar tüm Avrupa'nın desteğini alan Kosova yönetimi, bu iddialar karşısında kayıtsız kalmakla suçlandı.

Kosova'da yaşayan Sırp azınlık arasında ise bu söylentiler uzun zamandır dolaşıyor ve Arnavut mafyası tarafından kaçırılma korkusu yaşanıyor. 2 milyon 125 bin nüfusu olan Kosova'da Sırplar, nüfusun yüzde 7'sini oluşturuyor.


TÜYLER ÜRPERTEN OLAYIN KİTABI YAZILMIŞTI

Organ kaçakçılığı iddiası, ilk olarak Savaş Suçları Mahkemesi eski başsavcısı Carla Del Ponte'nin kitabında ortaya atılmıştı. Del Ponte, "güvenilir gazetecilere" dayanarak, Kosovalı Arnavutların, çoğu Sırp sivillerden oluşan 100 ila 300 kişiyi bir gece kamyonla Kosova'dan Arnavutluk'ta bir eve taşıdıklarını yazmıştı. Del Ponte, "Av: Savaş Suçluları ve Ben" adlı kitabında, bu evde doktorların, tutsakların iç organlarını çıkardıklarını yazmıştı.

İnsan Hakları İzleme örgütü, BM Savaş Suçları Mahkemesi ile, Kosova'daki BM'nin denetimindeki Adalet Bakanlığınca yürütülen tahkikatı gözden geçirdiğini ve iddiaların kapsamlı şekilde soruşturulması gerektiği sonucuna vardığını bildirdi.

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ OLAYIN PEŞİNİ BIRAKMADI

Örgütün üst düzey uzmanlarından Fred Abrahams, savaştan sonra Kosova ve Arnavutluk'taki korkunç olay hakkında ciddi ve güvenilir delillerin ortaya çıktığını söylüyor. Abrahams, Priştine ve Tiran yönetimlerinin gerekli soruşturmayı yaparak adalete bağlılıklarını göstermeleri gerektiğini belirtiyor.

İnsan Hakları İzleme örgütünün, mahkemenin gazetecilerden aldığı, Sırpların kaçırılmasında yer alan veya tanıklık eden 7 Kosovalı Arnavut gerillanın açıklamalarının da arasında bulunduğu bilgileri incelediği belirtiliyor.

BM MÜFETTİŞLERİNİN RAPORU DA OLAYI DOĞRULUYOR

Kosova'daki BM müfettişlerinin bir raporunda da, söz konusu evin yakınında şırıngalar, boş ilaç kutuları ve diğer tıbbi malzemelerin bulunduğu belirtildiği ortaya çıktı. 2002-2003'te evde inceleme yapan BM müfettişlerinin kan izleri buldukları da anlaşıldı.

Abrahams, bu delillerin iddiaları desteklemede yeterli olduğunu belirterek soruşturma başlatılmasını istedi. Kosova Adalet Bakanı Nekibe Kelmendi, iddiaları "uydurma" olarak nitelendirmişti.

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Lulzim Başa da iddiaların "yalan ve saçmalık" olduğunu söylemişti. 1998-99 Kosova savaşından beri yüzlerce Sırp ve Kosovalı Arnavut hala kayıp.

Ancak önümüzdeki günlerde başlayacak olan AİHM soruşturması da bu olayı doğrularsa, Arnavutluk zor durumda kalacağa benziyor.

Arnavut mafyası, Avrupa'da en etkin mafya gruplarından biri.

Hürriyet