Bulgaristan'da insan kaçakçılığı yapan mafya gruplarının yılda bir milyar euro kazanç sağladıkları bildirildi.

"Riskmonitor" adlı vakıf tarafından başkent Sofya'da düzenlenen "Kaçak İnsan Trafiği ve Para Aklama Yöntemleri" konulu konferansa katılan uzmanlar, Bulgaristan'da insan kaçakçılığının ciddi boyuta ulaştığına işaret ettiler.

Uzmanlar tarafından konferansa sunulan bir raporda, insan kaçakçılığı ticaretinden kazanılan yaklaşık bir milyar Avro'nun komisyon karşılığında ünlü sporcu ve iş adamlarının hesapları üzerinden Bulgaristan'a getirilerek yüzde 80 oranında aklandığı ifade edildi.

YUNANİSTAN'DA 14-14 BİN EUROYA SATILIYORLAR

Raporda, komşu ülke Yunanistan'a kaçak olarak götürülen Bulgar çocuklarının 14-16 bin euro karşılığında "satıldığı", bu paranın 3-4 bin euro'sunun ise "satılan" çocuğun ailesine ödendiği ileri sürüldü. Çingene nüfusunun yüksek olduğu ülkede çocuk satısının daha çok bu ailelerde gerçekleştiği belirtiliyor.

2008 yılında Yunanistan'da bu şekilde 45 Bulgar çocuğunun pazarlandığı ve benzer olaylarla ilgili olarak ülkede toplam 110 davanın açıldığı belirtildi.

SATILAN ÇOCUKLARI BEKLEYEN KORKUNÇ SON

Bulgaristan'dan kaçak yoldan çıkarılan çocukların önce dilencilik, sonra fuhuş sektöründe kullanıldığı, daha sonra da genellikle organ mafyasının eline düştükleri ifade edildi.

"İnsan Trafiği ile Mücadele Ulusal Komisyonu" Başkanı Antoaneta Vasileva, bazı ailelerin para sıkıntısı ve girdikleri borç girdabı yüzünden çocuklarını "satmaya" ikna olduklarını belirterek "İnsanlar ve organ mafyası bu insanları kullanırken onları aynı zamanda suç ortağı da yapıyor" dedi.

BULGARİSTAN NÜFUSU SADECE 7.5 MİLYON VE GİDEREK AZALIYOR

"Riskmonitor" vakfı yetkilisi İva Puşkarova da Bulgaristan'ın Moldova, Ukrayna ve Rusya ile birlikte Avrupa ülkelerine en büyük insan kaçakçılığının yapıldığı 6 ülkenin arasında yer aldığını bildirdi.

Puşkarova, "Ülke nüfusunun sadece 7,5 milyon olduğunu göz önünde bulundurursak, sorunun ne kadar ciddi boyuta geldiği göze çarpmaktadır" diye konuştu. Yaklaşık 10 yıl önce Bulgaristan nüfusu 9 milyona yakın olarak açıklanmıştı.

Hürriyet