Şenol ÇAKIR- Onur SAĞSÖZ- Behçet DALMAZ/ÇUKURCA (Hakkari), (DHA)

Sınırda askeri hareketlilik hızla artarken 6 kişi askeri bilgileri Kuzey Irak'a aktardıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. Bölgede yapılan telefon dinlemelerinde ikisi korucu başı 6 kişi TSK'yla ilgili bilgileri Kuzey Irak'ta görüştükleri kişilere aktardıkları tespit edildi.


SINIRDAN SON FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Bölgede sınır ötesi operasyon hazırlıkları dikkati çekerken, askeri yetkililer stratejik noktalardaki hazırlıkların gizli tutulması için buralara giriş- çıkışı yasakladı. Bu bölgelerden yapılan telefon konuşmaları da izlemeye alınırken, Kuzey Irak'la yaptıkları telefon görüşmelerinde askeri bilgileri verdikleri anlaşılan korucubaşı İdris Seven ve Cemal Demir ile Burhan Ediş, Tayyip Ecer, Hacı Çetin ve Enver Demir gözaltına alındı.

ASKER ALARMDA

Güvenlik yetkilileri bu kişilerin, Çukurca ilçe merkezi ile Çığlı, Üzümlü ve Köprülü köylerinden Kuzey Irak'la "sakıncalı görüşme yaptıkları" gerekçesiyle gözaltına alındıklarını söylemekle yetindi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Irak'daki terör yuvalarına yönelik sınır ötesi hakerat için yığınak devam ederken, Hakkari"nin Çukurca İlçesi'nde de asker sayısı artırıldı. Bu bölgede yaklaşık 20 bini aşkın Mehmetçik, Irak sınırının sıfır noktasında alarma geçti ve kara harekatı emrini beklemeye başladı. Mehmetçik dağlarda mevzilenirken, sınır boylarında da uçak ve helikopterlerin keşif uçuşları arttı.

Irak sınırında "askeri bölge" ilan edilen ve giriş- çıkışın yasaklandığı kritik bölgelerde kara harekatının başlaması beklenirken, Çukurca başta olmak üzere birçok yerde birlikler alarma geçirildi. Çukurca- Uludere karayolunda ise güvenlik önlemleri üst seviyelere çıkarıldı. Askerler, bir taraftan yollarda mayın arama tarama görevini sürdürürken, diğer taraftan da kritik noktalardaki dağlarda komandoların ellerinin tetikte oldukları gözlendi.

Askerler, sıfır noktalarındaki kurumuş dere yataklarında da PKK"nın önceden mühimmat bırakabileceği ihtimaline karşı bu yerlerde de arama-tarama faaliyetlerinde bulunuyor. Çukurca ve Uludere"de Kuzey Irak"a doğru yükselen dağlardaki mağaralar didik didik aranıyor. Köy korucuların da katıldığı aramalar, titizlikle sürdürülüyor.

HELİKOPTERLER ARTTI,
Bölgede, uçakların keşif uçuşlarının yanı sıra askeri helikopter trafiği de yoğunlaştı.
Helikopterler de Türkiye-Kuzey Irak sınırında keşif uçuşları yapıyor. Sınır bölgelerindeki bu hareketlilik, yöre halkı tarafından da heyecanla izleniyor.

TANKLAR SINIRA TAŞINDI
Kuzey Irak'ta olası operasyon için sınırın sıfır noktasındaki bölgelere Hakkari"den de bu sabahın erken saatlerinde TIR'larla tank ve mühimmat sevkıyatı yapıldı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen sevkıyatta, bazı askerler sivil minibüslerde taşındı. Ayrıca kent merkezinden bu sabah havalanan helikopterler de sınır bölgelerinde günlük keşif uçuşları yaptı.

DTP VE CHP İLÇE YÖNETİCİLERİ OPERASYONA KARŞI
Çukurca'da CHP ve DTP ilçe başkanları, sınır ötesi operasyona karşı olduklarını söyledi. DTP"nin İlçe Başkanı Mehmet Kunar, daha önce Kuzey Irak'a 24 kez sınır ötesi operasyon yapıldığını, 25'inci kez yapılacak operasyonun da sonuçsuz kalacağını ileri sürdü. Kunar, bölgedeki askeri hareketliliğin, yöre halkının psikolojisini bozduğunu da ileri sürdü.

CHP Çukurca İlçe Başkanı Mehmet Selim Tunç da sınır ötesi operasyonun ülkeye fayda getirmeyeceğini söyledi. Batı illerinde gerçekleştirilen terör protestolarının Kürtlere karşı yapıldığını ileri süren Tunç, Türkiye'nin savaşa sürüklenidğini söyledi.

BAYRAM PROVASI
Bu arada Şırnak"ın Uludere ilçesinde öğrencilerin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın provası yapıldı. İlçe merkezindeki toprak futbol sahasında yapılan provada öğrencilerin oldukca heyecanlı olması da dikkat çekti.
Uludere'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı"nın bu yıl daha bir heyecanla kutlanacağı belirtildi.