Kuşadası Körfezi"nde yasaklara uymayarak balık neslini tüketen deniz dibi tarayıcısı trolcülere karşı yapay resif uygulaması ile önlem alınıyor. Kuşadası Kaymakamlığı tarafından başlatılan yapan resif uygulaması Kuşadası Rotary Kulüp, Ege Üniversitesi ve Kuşadası Körfezi"nde Kuşadası, Davutlar ve Güzelçamlı belediyelerinin işbirliği ile gerçekleştirilecek. Uygulama kapsamında Kuşadası Körfezi"ne 360 beton yapay resif kaya denize bırakılacak.
Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, balık yumurtalarını tahrip ederek çipura, levrek, karagöz, sinarit ve trança başta olmak üzere birçok balık neslini yok eden yanlış ve kaçak avlanmaya karşı, Kuşadası Rotary Kulübü ve Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi ile işbirliği yaptıklarını söyledi. Yapay resifler sayesinde deniz dibindeki balık stoğunun artacağını belirten Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, “Balıklar bu uygulama ile üreme, yumurtlama ve korunma alanları bulacak. Olta balıkçılığına fırsat doğacak. Kaçak balık avlayan trolcüler buraya giremeyecek. En önemlisi Kuşadası Körfezi"nde ekolojik denge yeniden sağlanacak. Kuşadası, Davutlar ve Güzelçamlı"da denize bırakılan resiflerle ekolojik denge düzelecek, balık sayısı artacak. Yuvalar körfeze hayat verecek” diye konuştu.
Balık neslinin korunmasına yönelik Kuşadası Körfezi"nde Kuşadası, Davutlar ve Güzelçamlı bölgelerinde toplam 360 beton yapay resif (suni kaya) atılacağını açıklayan Kuşadası Rotary Kulüp Başkanı Ayşe Özdoğru, “Kuşadası Kaymakamlığı ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile birlikte Kuşadası, Davutlar ve Güzelçamlı Belediyeleri de bu çalışmamızı destekliyor. Çalışmalara başladık. Akzo Nobel firmasının katkılarıyla bugün denize bırakacağımız yapay resiflerin dökümüne başladık. Kısa süre içerisinde denize bırakma işlemlerine başlayacağız. Özellikle İstanbul ve Bodrum'dan gelen büyük balıkçı tekneleri son zamanlarda kaçak avlanmayı iyice artırdı. Yapay resif projemizle, kıyılarımıza özgü balık beton resifler deniz dibi taramasını engelleyecek, balıklara doğal yumurta yatağı görevini de görecek. Ayrıca, resif turizmini geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu çalışmalarımız resif turizmini canlandıracak” dedi.