Ekim ayında şenliklerle zeytin hasadına başlamak için hazırlık yapan Zeytincilik Sektörü, Zeytinlik sahaların enerji ve sanayi yatırımlarına açılmasına imkân tanıyan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında 3573 sayılı Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın gündeme gelmesi üzerine zeytinliklerini korumak için harekete geçti. Zeytincilik sektörünün tüm kurumları tasarıya karşı çıkarken, tepki için Körfez Bölgesi tek vücut oldu.
Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezi Kuzey Ege’de, Edremit Ticaret Odası’nda bir araya gelen CHP Milletvekilleri, Ayvalık ve Edremit Belediye Başkanları, EZZİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Uygun, Tariş Başkanı Cahit Çetin, UZZK Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Selim Kantarcı, Körfez bölgesi ziraat odaları, ticaret odaları başkanları tasarıya karşı olduklarını dile getirdiler ve ortak bildiriye imza attı.

“Biz geçimini zeytincilikten sağlayan, doğasını koruma endişesi taşıyan aşağıda imzaları bulunan kurum temsilcileri ve kişiler 16.06.2014 tarihinde TBMM Başkanlığı’na, Hükümet tarafından gönderilen Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında 3573 sayılı Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı kabul etmiyoruz” diyen toplantıya katılan temsilciler, “İlgili kanun altı kez değiştirilmek üzere TBMM gündemine getirilmişse de her defasında oy birliği ile reddedilmiştir. Buna rağmen ısrarla bir kez daha getirilmesini, maksatlı görerek uygun bulmuyoruz” görüşlerine yer verdi.
Zeytincilik sektörünün görüşü bile alınmadan maden lobisinin girişimleri ile hazırlanmış olan tasarının Anayasa ve Uluslar arası sözleşmelere aykırı olduğunu savunan Zeytincilik sektörü temsilcileri, “Biz bu nedenlerle teklifin geri çekilmesini geçimini zeytincilikten sağlayan on milyon yurttaş adına talep ediyoruz” diyerek görüşlerini dile getirdi.

08 Temmuz 2014 Salı günü TBMM’de kanunun görüşüleceği komisyonu ziyaret edeceklerini ve tasarının komisyondan geçmemesi için Milletvekillerini bilgilendireceklerini anlatan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emre Uygun, tasarının yasalaşması halinde Türk zeytinciliğinin büyük darbe alacağını kaydetti.

Türkiye’nin son 15 yılda zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 170 milyona çıkardığını, zeytincilik sektörüne büyük yatırım yaptığını, yakın gelecekte 650 bin ton zeytinyağı ve 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin rekoltesine ulaşma yolunda olduğuna işaret eden Uygun, “Bu tasarı yasalaştığı takdirde 15 yıllık yatırımlar gözden çıkarılmış olacaktır. Türkiye, 2023 yılı için 3.8 milyar dolar zeytin ve zeytinyağı ihracatı hedeflemektedir. Bu hedeflerin tutması Türkiye’nin zeytin varlığını korumasına bağlıdır. Aksi takdirde bu hedeflere ulaşmak hayal olacaktır” diye konuştu.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

Zeytincilik sektörünü ayağa kaldıran ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanarak, Başbakanlık tarafından TBMM’ye gönderilmişti.

Meclis’e gelen tasarı, 25 Haziran’da tekrar görüşülmek üzere alt komisyona devredilmişti. TBMM’nin 1 Temmuz’da tatile gireceği düşüncesiyle rahat bir nefes alan zeytincilik sektörü, TBMM’nin 20 Temmuz’a kadar çalışmalarını sürdürme kararı almasıyla yeniden kâbus görmeye başladı. Zeytin bahçelerini enerji yatırımlarına açan tasarı, 08 Temmuz 2014 Salı günü devredildiği alt komisyonda görüşülecek. Ardından 10 gün içinde alt komisyon kararını verebilecek.

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım!