Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) tarafından, Kuşadası Körfezi"nde son yıllarda kirlilik oranının hızla artığına dikkat çekilerek, deniz kirliğine erken önlem alınması için uyarı yapıldı.
Ege bölgesinde çevre ve doğanın korunması konusunda yaptığı çalışmalar dikkati çeken EKODOSD, tarafından Kuşadası Körfezi"ndeki kirlilikle ilgili yazılı açıklama yapıldı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü imzasıyla yayınlanan açıklamada, Kuşadası Körfezi"nin kıyılarında yapılan gözlemlerde, deniz ekosistemindeki değişimleri sürekli olarak takip ettiklerini belirtti. Kuşadası'ndaki su altı ekosisteminde önemli bitki türü olan Deniz Erişteleri'nin (Posidonia oceanie) kentin derin deşarj boru hattından ve kanalizasyon sistemi yeterli olmayan turistik işletmeler ve sitelerden gelen atıklarla olumsuz etkilendiğini ve geçen yaz aylarında belli bölgelerde terörist yosunların (Caulerpa racemosa) ve alglerin yoğunlaştığını tespit ettiklerini kaydeden Sürücü, geçtiğimiz hafta içerisinde deniz suların çekilmesiyle birlikte, Balıkçılar Limanı'ndan Kuştur mevkine kadar olan bölgede, daha önceki yıllar da pek fazla görülmeyen midyelerin varlığını gözlemlediklerini bildirdi.
Bahattin Sürücü, ilk kez bu kadar çok midye kolonisinin görülmesinin, deniz kirliliği nedeniyle bazı canlıların yok olmasından kaynaklandığı ve deniz suyunda yüksek derecede kanalizasyon atıklarının olduğu düşüncesini akla getirdiğini vurguladı. Kirlilikten kaynaklandığı düşünülen ve Kuşadası kıyılarında yeni yeni görülmeye başlayan bu deniz bitki ve canlıların, Kuşadası'ndaki denizin geleceği konusunda olumsuz işaretler verdiğine dikkati çeken Sürücü, hem deniz ekosistemi açısından, hem de Kuşadası'nın bir turizm kenti olması açısından denizin kirlenmemesi ve temiz olmasının büyük önem taşıdığını kaydetti. Kuşadası turizminde denizin çok önemli bir unsur olduğunu da vurgulayan Sürücü, şöyle devam etti: ''Kuşadası'nda esnafıyla, turizmcisiyle, balıkçısıyla, işletmecisiyle, kurum ve kuruluşlarıyla denizin kirletilmesine engel olmamız gerekir. Denizi kirletenler 'Nasılsa suyun altında görünmüyor' sanmasınlar. Deniz önce işaretlerini verir, sonra da küser. Artık ondan faydalanamazsınız. Sonucunda su altı bitki ve canlıları yok olur, kirli bir denizde kimse yüzmek istemez, deniz olmayınca turistte gelmez. Turist gelmezse, o kentte yaşayanlar ekonomik anlamda güç duruma düşer” diye konuştu.