ÖSYM personeli hem soruları sızdırdı hem de kağıtların değiştirilmesinde rol oynadı. Ayrıca kopya ile derece yapan adaylar bile var.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu"nun hayatını kaybettiği helikopter kazasının ardından, Kamu Personeli Seçme Sınavı"ndaki (KPSS) kopya skandalına ilişkin incelemesini de tamamladı. DDK, kopya skandalının sadece KPSS sınavı ile sınırlı kalmadığını, geçtiğimiz yıllarda üniversiteye giriş sınavlarında da birçok usulsüzlük yapıldığını tespit etti. Özellikle ÖSYM"de görev yapan personelin, sınav sorularının sızdırılması ve kağıtların değiştirilmesinde rol oynadığı belirlendi. Rapor, skandalla ilgili inceleme yapan Cumhuriyet savcılarına ve Yüksek Öğretim Kurulu"na (YÖK) gönderildi. DDK, raporda yer alan bilgiler nedeniyle, raporu kamuoyuna açıklamayı düşünmüyor.

10 YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR

DDK"nın raporunda, sınav sistemi, ÖSYM personeli, soruların hazırlanması, cevap anahtarlarının değerlendirilmesine ilişkin tespitlere yer verildi. Bu kapsamda, merkezi sınav sistemlerini gerçekleştiren ÖSYM personeliyle ilgili ağır eleştirilere yer verilen raporda, personelin sınavlardaki usulsüzlüklere bizzat karıştıkları öne sürüldü. Raporda, kopya skandalının, KPSS sınavının dışında, ÖSYM tarafından yapılan tüm sınavlarda çeşitli şekillerde gerçekleştirildiği kaydedildi. Kopya skandalının örneklerle anlatıldığı rapora göre, merkezi sınavlardaki usulsüzlüklerin temeli 10 yıl öncesine kadar gidiyor.

CEVAP ANAHTARINDA HİLE

Raporda, kamuoyuna daha önce yansıyan, sınavlarda “kulaklık” kullanılarak kopya çekilmesinin yanı sıra, sınav kağıtlarının merkezde değiştirilmesi, sınav kağıtları üzerinde oynama yapılması ve sınav sorularının önceden sızdırılması gibi bir çok usulsüzlüğün yapıldığı vurgulandı. Bazı ÖSYM personelinin üniversiteye giren akrabalarının sınav kağıtlarında düzeltmeye giderek, söz konusu kişilerin dereceye girmesini sağladığı da tespit edildi. Yine sınav cevap anahtarları üzerinde de bazı değişiklikler yapıldığı kaydedildi.

HER HOCANIN YAYINEVİ VAR

DDK, merkezi sınav sisteminde soruları hazırlayan hocalara ilişkin de ilginç tespitlerde bulundu. Birkaç personelin kendi dershanesinin bulunduğuna dikkat çekilen raporda, sınav sorularını hazırlayan hocaların tamamına yakınının bir yayınevi ile anlaşmasının bulunduğu kaydedildi. DDK üyelerinin tespitlerine göre, ÖSYM"ye soru hazırlayan hocalar, anlaşmalı oldukları yayınevlerine ve dershanelere de soru hazırlıyor.

PERSONELİ TEHDİT ETMİŞLER

DDK, sınavlarda yapılan usulsüzlüklerin ÖSYM"de çalışan tüm personel tarafından bilindiği ve buna rağmen personel hakkında hiçbir yaptırım uygulamadığını da belirledi. Bu kapsamda, usulsüzlükleri dışarıya taşıyan personelin “tehdit edildiği”, bazı personelin ise konuyla ilgili yaptıkları ihbarlar nedeniyle kurumdan uzaklaştırıldığı kaydedildi. DDK üyeleri, ÖSYM personelinin gelirleri ile bağdaşmayan mal varlıkları olduğunu ve mal varlıkları konusunda kapsamlı bir araştırma yapılması gerektiğini kaydetti