Samsun'un Bafra ilçesinde otomobilini sıfır kilometre olarak 2005 yılında alan kişi ile otomobiliyle İstanbul'a hiç gitmediğini öne süren vatandaşa, 2004'te İstanbul'da otoyol ve köprülerden ücret ödemeden geçtikleri gerekçesiyle para cezası verildi.

Ayrıca İzmir dışına hiç çıkmamış Yazıbaşılı Muzaffer Demirbiler'e Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Zihni Öz'e de Çeşme Otoyolu'nda traktörleriyle geçip para ödemedikleri gerekçesiyle ihbarname geldi.

Bafra'nan Hacınabi Mahallesi'nde oturan Metin Şişman (44), 2005 model olan otomobiliyle İstanbul'a hiç gitmediği halde, Karayolları Genel Müdürlüğü 17. Bölge Müdürlüğü Ana Kontrol Merkez Başmühendisliği adresinden kendisine, 2004'te İstanbul'da otoyol ve köprülerden ücret ödemeden geçtiği gerekçisiyle ceza gönderildiğini belirtti.

55 NP 202 plakalı otomobilini 2005 yılında sıfır kilometre olarak aldığını belirten Şişman, ''Ancak, 8 Mayıs 2004 yılında İstanbul'da otoyol ve Boğaziçi Köprüsü'nden ücret ödemeden geçtiğim gerekçesiyle adresime 37.50 YTL para cezası gönderildi. Bu tarihte otomobilim bile yoktu. Ayrıca herhangi bir otomobille de hayatımda hiç İstanbul'a gitmedim. Otomobilimi 2005'te aldığımın belgesi de var. Yasal hakkımı arayacağım'' dedi.

Emirefendi Mahallesi'nde oturan Hasan Sezer (45) ise 55 NL 118 plakalı otomobiliyle hayatında hiç İstanbul'a gitmediğini, adresine gelen 25 YTL'lik cezaya da anlam veremediğini söyledi.

Otomobiliyle 13 Ocak 2004 tarihinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden ücret ödemeden geçiş yaptığı gerekçesiyle adresine ceza geldiğini kaydeden Sezer, ''Adresimize gelen ceza mektuplarından Bafra'da yaklaşık 100 kişiye daha geldiğini öğrendik. Bu ceza makbuzlarının resmi olup olmadığını da anlayamadık. Ceza ödemesinin Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü Saymanlık Müdürlüğü'nün 351113 No'lu posta çeki hesabına yapılması isteniyor. Hiç İstanbul'a gitmediğimiz halde nasıl oldu anlayamadık'' diye konuştu.

İKİ ÇİFTÇİYE CEZA KOMEDİSİ

Bu arada Torbalı'ya bağlı Yazıbaşı beldesinde yaşayan ve İstanbul'a hiç gitmeyen çiftçi Muzaffer Demirbiler'e (57), Fatih Sultan Mehmet Köprüsü`nden traktörüyle geçip ücretini ödemediği, Zihni Öz'e (58) de, Çeşme Otoyolu'ndan para vermeden geçtiği gerekçesiyle ceza geldi. İhbarnameyi aldıklarında şok olan iki çiftçi, cezaya itiraz etti, "Biz köyümüzdeki tahta köprüden başka köprü, su aldığımız çeşmeden başka çeşme bilmeyiz" diye yakındı.

10 MİSLİ ARTTI

Yazıbaşı'nda 34 yıldır çiftçilik yapan ve hayatında hiç İzmir dışına çıkmadığını söyleyen Muzafer Demirbiler'e, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'nden ihbarname geldi. Demirbiler'in 35 TCZ 28 plakalı aracıyla 26 Mart 1999'da saat 19.00'da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden para ödemeden geçtiği belirtildi, "OGS gişesinden kaçış" ifadesi kullanıldı. O dönem 90 lira olan geçiş ücreti ve 10 misli idari para cezasıyla birlikte 10 YTL tutarındaki bedelin ödenmesi istendi.

İSTANBUL NERE

Devlet, 9 yıl sonra da olsa 10 YTL'lik alacağının peşine düşerken, İstanbul'a hiç gitmediğini, bu kentte kaç köprü olduğunu bile bilmediğini belirten Demirbiler, "Traktörle otoyola çıkmak bile yasak. Biraz araştırma yapıp söz konusu plakanın bir traktöre ait olduğunu tespit etselerdi, bir yanlışlık olduğunu görürlerdi. Cezaya itiraz ettim. İstanbul'u bilmem, hiç gitmedim. Ama benim haberim olmadan traktörüm nasıl gitmiş, onu anlamadım. İstanbul'daki köprüyü de görmedim. İstanbul nere, ben nere? Şimdi Karayolları'ndan verilecek cevabı bekliyorum" dedi.

ÇEŞME'Yİ BİLMEM

İlginç cezanın bir benzeri birkaç gün arayla aynı beldedeki bir başka çiftçiye de geldi. Yazıbaşılı çiftçi Zihni Öz'e de, Çeşme-İzmir Otoyolu'nu kullanıp, Işıkkent gişesinden "kaçtığı" için 2 YTL gişe ücreti, 20 YTL de idari ceza olmak üzere, 22 YTL'lik ceza kesildi.

HİÇ GİTMEDİM

"Ben çiftçi adamım, ne işim olur Çeşme'de" diyen Öz de, bu yolu hiç kullanmadığını kaydetti. Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'nden 35 THL 31 plakalı aracıyla 27 Temmuz 2005'te saat 12.25'te gişeden geçtiği gerekçesiyle ceza kesilen Öz, cezaya itiraz etti, "Traktörle Çeşme Otoyolu'na nasıl çıkayım? Torbalı'ya bile sadece mazot almak için giderim. İzmir'e ne zaman gittiğimi unuttum. Çeşme'de ne işim olsun" diyerek tepki gösterdi.

''CEZALAR PLAKALARA YAZILIYOR''

Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise otoyollarda ve köprü geçişlerinde gişelerden ücret ödemeden geçen araçların kamera ile plakalarının belirlendiğini ve cezaların plakalara yazıldığını belirttiler.
Yetkililer, araç sahiplerinin daha sonra araçlarını satmaları ve plakalarının da bir başka araca verilmesi durumunda cezaların yeni sahiplerine gönderildiğini söylediler.

Araç sahiplerinin, araçlarını ne zaman aldıkları ve ruhsat bilgilerini cezanın yazıldığı bölgeye dilekçe ile fakslamaları veya göndermeleri durumunda gerekli düzeltmeleri yaptıklarını kaydeden yetkililer, ücret ödemeden geçiş yapan her aracın plaka adresine ceza gönderildiğini ifade ettiler.

SABAH