Peres'in 'İsrail'e gelin' davetine Gül, “Önce barış adına somut adım lar atın” cevabını aldı.

Davos'taki “One Minute” krizinden Türkiye ile İsrail arasında cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk görüşme Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirildi.
Danimarka'da devam etmekte olan iklim zirvesine katılmak üzere Kopenhag'a gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres zirvenin düzenlendiği Bella Center'da bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme yaklaşık 1 saat kadar sürdü. İki lider bu süre zarfında iki ülke arasında son dönemde gerilen ilişkileri değerlendirdi.

GÜL'DEN ZİYARET ŞARTI

BM İklim Değişikliği Zirvesi'nin liderler oturumu ortaya taslak bir anlaşma metninin çıkmamasından dolayı gecikince Gül - Perez görüşmesi 45 dakika erkene alınarak yerel saat ile 10.30'da başladı.

Görüşme'de Abdullah Gül İsrail'den işgal ettiği topraklarda yeni yerleşim bölgelerinin oluşturulmasını durdurmasını istedi. Günümüzde hiçbir şeyin gizli saklı kalmadığını ifade Eden Cumhurbaşkanı Gül “Türkiye olarak biz, 1967 yılındaki sınırlarının esas alındığı, iki devletin barış ve huzur içinde yan yana yaşacağı bir çözümü destekliyoruz.” dedi

TÜRK KAMUOYU RAHATSIZ

Türk kamuoyunun Filistin'deki gelişmeleri yakından takip ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Filistin'deki olumsuz gelişmelerin kamuoyunu huzursuz ettiğini söyledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Perez, Cumhurbaşkanı Gül olan İsrail davetini bir kez daha yeniledi, ancak Gül, israil'in önce barış adına somut bir adım atmasını istedi.

Zirvede Kıbrıs trafiği

Cumhurbaşkanı Gül, Danimarka'daki iklim zirvesi sırasında ABD Başkanı Barack Obama ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile ayaküstü Kıbrıs zirvesi gerçekleştirdi. Kıbrıs'ta kalıcı ve adil barışın sağlanması konusunda 2010 yılında somut adımların atılması için Obama'dan destek isteyen Gül, Papandreu'dan bu konuda Atina'nın daha kararlı olmasını istedi. Gazetecilerin 'Kıbrıs konusunda önümüzdeki bir yıl içinde bir gelişme bekliyor musunuz' sorusuna Papandreu, "Bekleyip görelim. Elimizden gelenin en iyisini yapacağız" cevabını verdi.

İşgal durdurulsun

Görüşmede iki liderin de danışmanları hazır bulundu. Danışmanların sık sık görüşmenin yapıldığı salona girip çıktığı görüldü. Gül, İsrail liderine işgal altındaki Filistin topraklarındaki yerleşim birimlerinin genişletilmesinin ve yeni yerleşim birimleri inşaatının durdurulmasını istedi. Peres'in bu konuda adımların adıldığını söylemesi üzerine Gül, “Günümüzde hiçbir şey gizli saklı kalmaz” yorumunu yaptı./yeni şafak