Aydın Valiliği"nden yapılan yazı açıklama ile tehlikeli cins köpek sahibi olan kişilere, bu konuda son olarak yapılan yasal düzenleme hakkında uyarlarda bulunuldu. Pitbull Terrier ve Japanese Tosa gibi tehlikeli kabul edilen köpek cinslerinin Türkiye"ye girişi, satışı ve reklamının yapılmasının yasak olduğu hatırlatılan açıklamada, yasaklara uymayan kişiler hakkında hayvan başına 3 bin YTL idari para cezası uygulanacağı belirtildi.
Konuyla ilgili olarak Aydın Valiliği"nden yapılan açıklamada; hayvanların rahat yaşamaları, iyi ve uygun muamele edilmeleri, acı, ıstırap ve eziyet çekmemelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını ve mağduriyetlerinin önlenmesi için 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu"nun yürürlüğe girdiği hatırlatıldı. Söz konusu kanunun 14"üncü maddesinde Pitbull Terrier, Japanse Tosa gibi tehlike arz eden hayvanların üretilmesi, sahiplendirilmesi, ülkemize girişi, satışı ve reklamının yapılması, takas edilmesi, sergilenmesi ve hediye edilmelerinin yasak olduğu belirtilen edilen açıklamada, “Bu hükümlere uymayanlara kanunun 28"inci maddesi gereğince 3 bin YTL idari para cezası verilir ve hayvanlara el konulur. Bu hükümlere açıklık getirilmesi amacıyla, kanunla belirtilen Pitbull Terrier, Japanse Tosa haricinde ülkemizde kanunun 14"üncü maddesi kapsamında değerlendirilecek olan köpek ırklarına dair Çevre ve Orman Bakanlığı"nda bir komisyon oluşturulmuş olup, Hayvanları Koruma Kanunu"nun 14"üncü maddesinde yer alan Pitbull Terrier ve Japanse Tosa ırklarına Dogo Argentino, fila Brasileiro ve bu ırkların melezleri de ilave edilmiştir” denildi.
Tehlikeli köpekleri bulunduran hayvan sahiplerinin uyması gereken hükümlerin kanunla karara bağlandığı kaydedilen açıklamada, “Belirtilen köpek cinsleri ve melezlerini bulunduran hayvan sahipleri söz konusu talimatın yayımından itibaren 3 ay içinde İl Hayvan Koruma Kurullarına bildirimde bulunarak hayvanlarını kayıt altına almaları ve 6 ay içerisinde de kısırlaştırarak, kısırlaştırmaya ilişkin belgeleri kurullara teslim etmeleri gerekiyor. Köpeğine ve kendisine ait bilgileri ilgili belediyeye kayıt yaptıracaklar. Adres değişikliği olması halinde bilgiler belediyelerden düzeltilecek. Köpeğin ölmesi halinde köpeğe ait bilgi ve belgeler 7 gün içinde belediyeye teslim edilecek. Köpeğin üzerine belli bir mesafeden görülebilecek şekilde tasarımlanmış ve geceleri yansıyabilen tasma ve tasmaya bağlı kayış bulunacak. Gezdirme işlemi sırasında dayanıklı malzemelerden yapılmış ağızlık kullanılacak. Binada tehlikeli köpek bulunduğuna dair belgeler, tüm girişlere asılacak. Köpek binanın içinde veya dışında kapalı bir alanda bulunduğunda kaçamayacağı ve ziyaretçilere zarar veremeyeceği bir şekilde barındırılacak. Tüm veteriner kliniklerine bakım ve tedavi amaçlı gelen tehlike arz eden köpeklerin, Veteriner Hekimler Odası tarafından ilgili valiliğe yazılı olarak bilgilendirilmesi yapılacak” ifadelerine yer verildi. (iha)