İki gün önce Adana'da pres fabrikasında çalışan Yunus Cagımnı'nın 4 parmağı koptu, Cagımnı, 3 hastane dolaşırken hem uzman doktor bulunamadı hem de kopan parmaklara, hastaneye getirilirken gereken soğuk ortam tesis edilemedi.

Nüfusuyla, sanayisiyle, ticaretiyle, tarımıyla, ülkemizin büyükşehirlerinden biri olan Adana'da, kentin tek mikro cerrahi uzmanı olduğu ifade edilen ve özel bir hastanede görev yapan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kopan organın hastaneye taşınmasının çoğu kez kulaktan dolma bilgilerle yapıldığını söyledi.

Uysal, kopan organın önce temiz bir poşete, sonra içi buz dolu bir başka poşete konulması gerektiğini belirterek, ''Kopan organ hastaneye getirilirken soğuk ortam sağlanmalı ancak buzla temas etmemeli. Organın korunması için ideal ısı artı 4 derecedir. Ancak, çoğunlukla yapılan hata, organın suyla teması oluyor. Bu durumda organın işlevini yeniden kazanması mümkün olmuyor'' dedi.

Kopan parçanın uygun ortamda taşınmasının yanı sıra 6-8 saat içinde yerine dikilmesi gerektiğine dikkati çeken Uysal, büyük organ nakillerinde ise bu sürenin daha da kısaldığını kaydetti.

-ADANA'DAKİ EN YAKIN ÖRNEK-

Bu arada, taşıma hatası nedeniyle organlarını kaybedilmesinin en yakın örneği Adana'da iki gün önce yaşandı. Çalıştığı pres fabrikasında 4 parmağı kopan Yunus Cagımnı (34), soğuk zincirine uyulmaması nedeniyle parmaklarına yeniden kavuşamadı.

Kopan parmaklarının taşınmasında soğuk zincire uyulmamasının yanı sıra mikro cerrahi uzmanı bulabilmek için 112 Acil Servisten ambulans istemek yerine özel bir araçla 3 hastane gezen Yunus Cagımnı ise, cehaletin bedelini parmaklarını kaybederek ödediğini söyledi.

Tedavi gördüğü hastanede yaşadığı olayın şokunu üzerinden atamadığı gözlenen Cagımnı, şunları kaydetti:

''Elimi pres makinesine kaptırınca işyerimin patronları özel bir araçla beni önce Adana Devlet Hastanesine götürdüler. Burada mikro cerrahi uzmanı olmadığı için Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesine sevk ettiler. Buradan da özel bir hastaneye geldik.

Burada, kentin tek mikro cerrahi uzmanı olduğunu öğrendiğim Doç. Dr. Mustafa Uysal, müdahalede bulundu ancak kopan parmaklarımın işlevini kaybettiği için yerine dikilemeyeceğini söyledi. Paniğe kapılmadan 112 acil servisten ambulans istemiş olsaydık parmaklarımı kaybetmeyecektim. Ancak yine de yaşadığıma şükrediyorum. Kan kaybından ölebilirdim''

-ADANA'DA BİR TANE MİKRO CERRAHİ UZMANI VAR-

Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik ise, bu tür vakalarda 112 Acil Servisinden mutlaka ambulans istenmesi gerektiğini bildirdi.

Dr. Kemik, ''112 merkezi, bölgede hangi hastanede, hangi branşta uzman bulunduğunu, hangi hastanede ne ölçüde hizmet verilebileceğini biliyor. Bu yüzden de eğer hastamızın yakınları 112'yi aramış olsaydı, Adana'nın şartlarında en geç 10 dakika içerisinde yaralıya ulaşılır ve gerekli ilk yardımın ardından hasta Mikro Cerrahi Uzmanı'nın bulunduğu birime sevk edilirdi '' dedi.

Adana'da sadece bir tane mikro cerrahi uzmanı olduğu söyleyen Kemik, ''Yaklaşık 2 milyon nüfuslu şehirde sadece 1 mikro cerrahi uzmanı var. Bu branşta doktor bulmakta zorlanıyoruz. Kentteki tek uzmanın da nerede çalıştığını, hangi günler izinli olduğunu 112 Acil Servisi bilir. Bu branş Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) en zor alanlardan olduğu için bu alanda uzman da çok az yetişiyor'' diye konuştu.