Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) temmuz ayı "İnşaat Sektörü Analiz Raporu" konutta balon uyarısına yer verdi. Mevcut Konut stokunda 2013 yılında üretilmiş ve satılamadığı için 2014'e devredilmiş dairelerin bulunduğu belirtilen raporda, "Tüketici güven endeksindeki gerileme ve talebi baskılayan siyasi ve ekonomik faktörler dikkate alındığında balon tehlikesinin dikkatle değerlendirilmesinde ve gerekli önlemlerin ilgili tüm taraflarca alınmasında yarar görülmektedir. Konut arzındaki hızlı artışa karşın konut satışlarının yılın 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 gerilemesi kaygı vericidir" denildi.

ASTAŞ GAYRİMENKUL BAŞKANI VEDAT AŞÇI:
TALEP AZALIRSA ARZI DENGELERİZ

As­taş Gay­ri­men­kul'ün Baş­ka­nı Ve­dat Aş­çı "Gay­ri­men­kul­de bir prob­lem var­sa bu­nun en gü­zel ted­bi­ri­ni yi­ne fir­ma­lar alır. Bu yıl yap­tı­ğı pro­je­de sa­tış­ta zor­la­nan hiç­bir mü­te­ah­hit bir son­ra­ki yıl ay­nı hız­la pro­je ge­liş­TIR­mez" de­di.
Sek­tör­de ba­lon oluş­tu­ğu­na da­ir söy­lem­le­ri ken­di açı­sın­dan göz­lem­le­me­di­ği­ni de di­le ge­ti­ren Aş­çı, "Tür­ki­ye Mü­te­ah­hit­ler Bir­li­ği'nin han­gi pa­ra­met­re­le­ri kul­la­na­rak bu so­nu­ca var­dı­ğı­nı bil­mi­yo­rum. Ra­po­ru gör­me­dim. An­cak bir ted­bir ge­re­ki­yor­sa bu hü­kü­met­ten bek­len­mez. Ne­ti­ce­de bu bir ti­ca­ret­TIR. Ya­pı­lan ko­nut­lar sa­tıl­mı­yor­sa bir son­ra­ki se­ne da­ha az pro­je ge­liş­ti­ri­lir. Her yıl ye­ni ko­nut ih­ti­ya­cı or­ta­ya çı­kı­yor" bil­gi­si­ni ver­di.

KONUTDER BAŞKANI ÖMER FARUK ÇELİK: BUNLAR BİRER İKAZ

Ko­nut­der Baş­ka­nı Ömer Fa­kur Çe­lik ba­lon ke­li­me­si­nin fark­lı al­gı­lan­dı­ğı­nı di­le ge­ti­re­rek, "Yurt­dı­şın­da ya­şa­nan ko­nut ba­lo­nun­da fi­yat­lar bir an­da ge­ri­ye gel­di. Çün­kü Yurt­dı­şın­da ikin­cil pi­ya­sa­da fi­yat­lar ge­re­ğin­den faz­la şiş­miş­ti. Oy­sa Tür­ki­ye'de böy­le bir du­rum söz ko­nu­su de­ğil. Ko­nut ta­le­bi bit­mez. An­cak ba­zı lo­kas­yon­lar­da ar­zın faz­la ol­du­ğu­nu ve yi­ne ba­zı lüks pro­je­ler­de fi­yat­tan kay­nak­la­nan alım gü­cü ye­ter­siz­li­ği­ni di­le ge­ti­re­bi­li­riz. Bu­nun için ted­bir alı­na­bi­lir an­cak bu sek­tör­de cid­di bir şiş­me ol­du­ğu ve acil ted­bir alın­ma­sı ge­rek­ti­ği so­nu­cu­nu or­ta­ya çı­kar­maz. Bu tür söy­lem­ler bi­rer ikaz olur ve sek­tör bu ko­nu­da ön­le­mi­ni alır" şek­lin­de ko­nuş­tu.

VARYAP YÖNETİM KURULU BAŞKANI SÜLEYMAN VARLIBAŞ
KISITLAMA EKONOMİYE ZARAR VERİR:

Var­yap Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Sü­ley­man Var­lı­baş ba­lon ol­du­ğu söy­le­mi­ne ka­tıl­ma­dı­ğı­nı ak­tar­dı. Gay­ri­men­kul'ün Türk eko­no­mi­si­nin lo­ko­mo­ti­fi ol­du­ğu­na vur­gu ya­pan Var­lı­baş şöy­le ko­nuş­tu:

"Son 6 ay­da ko­nut sa­tış­la­rın­da dü­şüş ol­ma­sı sek­tör­de ba­lon ol­du­ğu­nu gös­ter­mez. Sa­tış hı­zı­nın düş­me­si fa­iz­le­rin yük­sel­me­siy­le pa­ra­lel­lik gös­te­ri­yor. Alım şart­la­rı­nın ye­ni­den nor­ma­le dön­me­siy­le bir­lik­te ko­nut sa­tış­la­rı ar­ta­cak­tır. Ko­nut­ta ba­lon var ve bu­na iliş­kin ön­lem alın­ma­lı gi­bi söy­lem­ler eko­no­mi­nin lo­ko­mo­ti­fi olan in­şa­at sek­tö­rü­ne za­rar ve­re­ce­ği gi­bi eko­no­mi­ye de cid­di za­rar­lar ve­rir. Ka­lı­cı çö­züm sek­tö­rün önü­nü kıs­mak de­ğil tam ter­si sek­tö­rün önü­nü aça­cak ted­bir­ler­le sağ­la­nır"

6 AYLIK BİLANÇO DÜŞÜŞÜ GÖSTERİYOR

Yılın ilk 6 ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre Ankara'da yüzde 14,22, Adana'da yüzde 13,68 ve İstanbul'da yüzde 11,90 düştü. Türkiye genelinde ise konut satışları aynı süre içinde yüzde 7,8 oldu.

YURTDIŞINDA 116 PROJE

Yurtdı­şı mü­te­ah­hit­lik hiz­met­le­ri­ne iliş­kin bil­gi­le­rin de pay­la­şıl­dı­ğı ra­por­da, yı­lın 6 ayın­da 33 ül­ke­de tu­ta­rı 9,9 mil­yar do­la­rı aşan 116 ye­ni pro­je üst­le­nil­di­ği bil­di­ril­di. Bu dö­nem­de en çok iş üst­le­ni­len ilk 5 ül­ke­nin sı­ra­sıy­la Ka­tar, Ce­za­yir, Irak, Türk­me­nis­tan ve Lib­ya ol­du­ğu be­lir­til­di.

HAZİNE GARANTİSİ BANKALARI CESARETLENDİRECEK

Tür­ki­ye'de son 5 yıl­da ger­çek­le­şen ve de­ğe­ri 67 mil­yar do­la­rı aşan dev pro­je­le­rin yüz­de 90-95'inin Türk ban­ka­la­rı ta­ra­fın­dan fi­nan­se edil­di­ği bil­gi­si­ne yer ve­ri­len ra­por­da, şu ifa­de­ler kul­la­nıl­dı: "Ya­tı­rım­cı­lar 12-13 yı­la va­ra­bi­len kre­di va­de­le­ri baş­ta ol­mak üze­re el­de et­tik­le­ri çe­şit­li avan­taj­lar ne­de­niy­le fi­nans­man­da Türk ban­ka­la­rı­nı ter­cih et­mek­te­dir­ler. Da­ha­sı, Ha­zi­ne­'nin 1 mil­yar li­ra ve üze­rin­de­ki Yap-İş­let-Dev­ret (YİD) ve Yap-Ki­ra­la-Dev­ret (YKD) mo­del­li pro­je­le­re ga­ran­ti ver­me­si yö­nün­de­ki ka­ra­rın Türk ban­ka­la­rı­nı pro­je fi­nans­ma­nı­na ka­tı­lım ko­nu­sun­da da­ha da ce­sa­ret­len­di­re­ce­ği bek­len­ti­si art­mış du­rum­da­dır.
KAYNAK: Bugün