Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2011 yılı için doğalgaz serbest tüketici alt sınırını 100 bin metreküp düşürerek yıllık 700 bin metreküp olarak belirledi.

İsmail Altunsoy'un haberi

Yeni belirlenen rakamla toplu konut, siteler, hastaneler gibi tüketimi fazla olan tek sayaçlı müşteriler yüzde 15-20 daha ucuz doğalgaz satın alabilecek. Kurul ayrıca 'organize sanayi bölgeleri'ni (OSB) tüketim miktarlarına bakmaksızın serbest tüketici yaptı.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, kurum olarak bir taraftan doğalgaz kullanımını yaygınlaştırırken diğer yandan da tüketicilerin daha ucuz doğalgaz alabilmesi için serbest tüketici limitini her yıl düşürdüklerini söyledi. Kurumun hedefi, herkesi serbest tüketici yapmak.

EPDK, 2011 yılı için geçerli olacak doğalgaz serbest tüketici limitini 800 bin metreküpten 700 bin metreküpe indirdi. Böylece tek sayaç kullanan ve merkezi ısıtma olan sitelerde talep birleştiren tüketicilerin serbest tüketici olarak daha ucuza doğalgaz almalarına imkan verildi. Serbest piyasa sisteminin en önemli unsurlarından kabul edilen ve zamanla sıfıra düşürülmesi öngörülen serbest tüketici limiti, tüketicilere tedarikçisini seçme hakkı tanıyor. Belirlenen seviyenin üzerinde tüketimi bulunan tüketiciler, istediği şirketten doğalgaz satın alabiliyor. EPDK verilerine göre geçen yıl doğalgaz aboneleri 13,4 milyar metreküp, serbest tüketiciler ise 8,8 milyar metreküp gaz tüketti.

EPDK'nın yeni düzenlemesiyle merkezi ısıtma sistemi ile doğalgaz kullanan site ve toplu konutların serbest tüketici olmalarına imkan verildi. Kurul ayrıca organize sanayi bölgelerini de tüketim miktarlarına bakılmaksızın serbest tüketici kabul etti. OSB'ler artık, istediği satıcıdan gaz alabilecek.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, "2011 yılı serbest tüketici limitini 100 bin metreküp azaltarak rekabet imkanını genişletmeyi amaçladık. Sektörün bu oranın her geçen yıl azalacağını dikkate alarak pozisyonunu almasını istiyoruz. Bu oranlar indikçe tüketiciler belli fiyat avantajları elde edebilecek." dedi. Köktaş'a göre, merkezi ısıtma sistemli yerlerde tüketicilerin bütçelerine yüzde 20-30'a yakın bir tasarruf imkanı sağlanacak.

Zaman