Ancak geldiği seviye bile 10 yıl öncesine göre konut alıcısının işinin ne kadar kolay olduğunu gösteriyor.
 
 
Türkiye’de son aylarda konut kredi faizleri yükselişe geçerek 10 yıllık vadede yeniden yüzde 1 seviyelerine ulaştı. Faizlerde başgösteren çıkış pek çok konut alıcısının ‘Uygun zamanı kaçırdım’ paniğine neden oldu. Ancak son 10 yıla ilişkin rakamlar, kredi faizlerinin şu an ulaştığı seviyenin bile tüketici için ne kadar cazip olduğunu ortaya koyuyor. 
 
2001’de yüzde 4,4’tü 
 
Türkiye’de 2001 yılında ortalama konut kredisi faizi (10 yıl vadede) yüzde 4.42 idi. Bu, 100 bin liralık bir kredi için ayda 4 bin 445 TL taksit ödenmesini gerektiriyordu. Bugün ise yüzde 1 seviyesinden kredi alındığında aylık taksit 1.435 liraya denk geliyor. Yani 10 yıl önce konutunu krediyle alan bir vatandaşa göre, bugünkü tüketici aylık 3 bin lira daha az taksit ödüyor.
 
Bu oranlar cazip
 
Kredi faizlerindeki yükselişi değerlendiren Ali Ağaoğlu, bu faiz oranlarının hala cazip olduğuna dikkat çekti. Ağaoğlu “Dünyadaki krizden dolayı konut kredi faizlerinde yükselme oldu. Aylık 0,70- 73’lerde kredi kullandırabiliyorduk, şu anda 0,93-95’lerle kullandırıyoruz. Ama bu oranlar bence Türkiye için cazip. Doğru projede ödeyebiliyorsan cazip” dedi. Konuta gerçekten ihtiyacı olan tüketici için son yükselişlerin önemli olmadığını belirten Ağaoğlu şunları söyledi: “Yakın geçmişte 0,75’le borçlandığı zaman, ayda 1000 lira taksit ödüyorsa şu anda 0,95’e çıktığı zaman ödeyeceği para 1020 liradır. Çok artmış gibi görünebilir ama aslında çok artmadı.”
 
Vatandaşta hâlâ para mevcut
 
Ali Ağaoğlu son satışa çıktığı konut projelerinde ilginç bir durumla karşılaştığını belirterek, artık krediyle alım yapma oranının düştüğünü söyledi. Ağaoğlu, “Türk insanında para var. Tam dövizin hareketlendiği dönemde biz My Home Maslak’ı devreye soktuk. Daha önceki projelerimizde banka kredisi kullanma oranı yüzde 50-55’ti. Ama yeni projemizde kredi kullanım oranı yüzde 15’e düştü. Bu da bize şunu gösteriyor, Türk insanı doğru projeyi yakaladığı zaman parayı bastırıp alıyor” dedi.
bugün
emlak_grafik_2eylul_2011.jpg