İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın Dünya Irkçılıkla Mücadele Konferansı'ndaki konuşması protestolarla kesildi. Ahmedinecad'ın konuşmasında İsrail'i "en ırkçı ve vahşi rejim" olarak nitelemesi üzerine, konferansa katılan bazı Batılı ülkelerin heyetleri salonu terk etti. Ahmedinecad'a konuşması sırasında kırmızı ve yumuşak bir nesne de atıldı.
Gökkuşağı renginde peruk giyen bir protestocu, Ahmedinecad konuşurken "ırkçı, ırkçı" diye bağırarak, İran Cumhurbaşkanı'na kırmızı ve yumuşak bir nesne attı.

Ne olduğu belirtilmeyen nesnenin konuşmanın yapıldığı kürsüye çarptığı ve Ahmedinecad'ın o sırada konuşmasını kestiği belirtildi.

Bazı Batılı diplomatlar, Ahmedinecad'ın konuşmasında İsrail'in "Yahudilerin acıları bahanesi üzerine kurulduğunu" söyler söylemez salonu terk ettiler.

Daha sonra 100 kadar İsrail yanlısı ve Yahudi derneği üyesi, Ahmedinecad'ın daha önceden planlanan basın toplantısını yapmasını engelledi.

Bu arada, Ahmedinecad konuşma yaparken salonu terk eden 40 kadar batılı diplomat arasında bulunan Fransa Büyükelçisi Jean-Baptiste Mattei, Ahmedinecad "Yahudi halkı ve İsrail konusunda kanuşmaya başlayınca, salonda kalmamız için bir neden kalmamıştı" dedi.

Ahmedinecad'dan hemen sonra kürsüye çıkıp konuşma yapan Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Store ise, İran cumhurbaşkanının sözlerinin "konferansın saygınlığının ruhuna aykırı olduğunu" söyledi.

Store, Ahmedinecad'ın İran'ı, "konferansın tuhaf katılımcısı" durumuna düşürdüğünü de ileri sürdü.
Ahmedinecad, Irak konusunda geçen dönem ABD Hükümetini de eleştirdi.

Ahmedinecad, "Niye Irak'ta bir milyon insan katledildi. Milyonlarcası evsiz barksız yurtsuz kaldı. Hakikatte Irak halkı neden, niçin yüz milyarlarca dolar zarara uğratıldı? Dünyaya hükmeden Siyonist rejimi destekleyen eski dönemin Amerikan hükümeti Irak'ta tüm kötülüklerin kaynağı" dedi.

Ahmedinecad, küresel kriz konusunda da ABD'yi eleştirdi ve "Dünya ekonomi bunalımının kaynağı kim? İlk nereden başladı? Afria, Asya? Yoksa ilk ABD'den mi?" diye sordu.

BM'den tepki

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın Dünya Irkçılıkla Mücadele Konferansı'ndaki konuşmasını esefle karşıladığını belirtti.

BM Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada Cenevre'de toplantıya katılan Genel Sekreter Ban'ın Ahmedinecad'ın konuşmasından esef duyduğu belirtildi.

Ban açıklamasında "İran Cumhurbaşkanı'nın bu platformu suçlamak, bölmek ve hatta kışkırtmak için kullanmasından esef duyuyorum. Bu, konferansın elde etmek istediğinin de tam tersi. Bu (Ahmedinecad'ın konuşması) ırkçılık sorununa yapıcı çözümler getirilmesini de son derece zor hale getiriyor" dedi.
Ban Ahmedinacad'la daha önceden görüştüğünü, geçmişe değil geleceğe bakılması gerektiğini, konferansın amacının da uluslararası toplumu ırkçılıkla mücadelede topluca harekete geçirmek olduğunu ve bunun önemini İran Cumhurbaşkanı'na söylediğini belirterek "Söylediklerimin, İran Cumhurbaşkanı tarafından dikkate alınmaması son derece üzücü" dedi.

Konferansa katılmasını eleştirdi

Nazi Almanyası döneminde bazı aile üyelerini soykırımda kaybeden Nobel Barış Ödülü sahibi ABD vatandaşı yazar Eli Wiesel de Ahmedinecad'ın konferansa katılmasını eleştirdi.

İsrail radyosuna konuşan Wiesel, "Ahmedinecad'ın yeri ırkçılığa karşı uluslararası bir toplantı değil, cezaevi olmalıydı. Ahmedinecad, insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı tutuklanmalı. Çünkü tüm bir milletin yok edilmesini körüklüyor, bütün insanlığın kaderini tehlikeye atıyor" diye konuştu.

Wiesel, BM'nin Cenevre'de böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmasından ve "Bir numaralı Yahudi soykırımı inkarcısı" diye tanımladığı Ahmedinecad'a saygın bir şekilde davranılmasından "utanç duyduğunu" ifade etti.
İsrail: "Ahmedinecad ile görüşmeyin"

İsrail Dışişleri Bakanlığı, uluslararası toplum liderlerine "en büyük soykırım inkarcısı" olarak nitelendirdiği İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile görüşmekten kaçınmaları çağrısında bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un, günümüzün en büyük soykırım inkarcısı ile görüşmesi bir talihsizlik olmuştur" ifadesi kullanırken, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'dan ismi verilmeksizin, "bir başka BM üyesi ülkenin yok edilmesi çağrısını yapan bir BM üyesi ülkenin başkanı" tanımlaması yapıldı.

Açıklamada, bu konunun özellikle Soykırımı Anma Günü arifesine rastlamasının özellikle çok ciddi olduğu belirtilerek, "uluslararası toplum liderlerinin, bu kişiyle görüşmekten kaçınmaları uygun olacaktır" görüşüne yer verildi.

Milliyet