Wikileaks, Türkiye ile ABD'nin PKK, helikopter alımları ve ABD-Irak-Türkiye arasındaki istihbarat paylaşımı konularında çarpıcı bilgiler içeren yeni gizli belgeler yayınladı.

Wikileaks, ABD ile Türkiye arasında PKK ile mücadele konusunda yaşanan sert tartışmaları içeren yeni belgeler yayınladı.

2010 yılına ait olan gizli belgeler arasında Türkiye'nin helikopter alımı, PKK konusunda yaşanan operasyon tartışması ve ABD-Türkiye-Irak üçlü istihbarat paylaşımı konularında çarpıcı bilgiler yer alıyor.

"TÜRKİYE HELİKOPTER İSTEDİ, VERMEDİK"

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'in, ABD yönetimine yolladığı gizli mesajlarda, Savunma Bakanı Gates'in Ocak ayında gerçekleştirdiği ziyaret öncesinde Türkiye'nin helikopter konusunda yanlış kararlar aldığı belirtiliyor.

Mesajlarda, alınan yanlış kararlar yüzünden yüksek irtifalı çift motorlu taarruz helikopterlerinde büyük eksiklik yaşandığına dikkat çekilirken, "Türkiye, AH-1W model helikopterlerde büyük sıkıntı yaşıyor. PKK ile mücadele edebilmesi için Türkiye'nin bu helikopterlere büyük ihtiyacı var." ifadesine yer veriliyor.

"SAVUNMA BAKANI VAATTE BULUNMASIN"

ABD'nin 2011 yılından itibaren her senel 4 helikopter teslim etme vaadinin olduğunun belirtildiği mesajda, Türkiye'nin 4'ten daha fazla helikopter talep ettiğine dikkat çekiliyor. Mesajda ayrıca; "Biz envanterimizde yok diyoruz, ama Türkler kabul etmiyor. Türkiye'ye acil teslimat yapamayız" deniliyor.

Büyükelçisinin mesajında en dikkat çekici bölümü ise; ABD yönetiminden, 'Savunma Bakanı Gates'in Türkiye ziyareti sırasında bu konuda vaatte bulunmamasını' talep etmesi oluşturuyor.

Türk hükümetinin, ayrıca MQ-9/Reaper insansız hava araçlarının satışını da istediği, ancak bunun yerine getirilmesinin de zor olduğu bilgisi yayınlanan belgeler arasında yer alıyor.

"SOYKIRIM TATNINIRSA SONUCU YIKICI OLUR"

Büyükelçinin mesajları arasında, ABD yönetimine, sözde Ermeni soykırımı konusunda uyarıda bulunması da yer alıyor.

Mesajda, 1915 olaylarını soykırım olarak tanımlanması halinde Türkiye'de büyük fırtına kopacağı vurgulanarak; "Bu durum ikili ilişkilere büyük darbe vurur, sonucu siyasi, askeri ve ticari alanda çok yıkıcı olur" deniliyor.

"PKK'YA MÜDAHALE TALEBİNİ REDDETTİK"

Yayınlanan belgelerdeki en önemli konuyu ise PKK ile mücadele konusunda ABD ile Türkiye arasındaki işbirliği konusu oluşturuyor.

İki ülke arasındaki işbirliğinin, PKK'lı teröristlerinin Kuzey Irak'ı güvenli bölge olarak kullanmasını zorlaştırdığına dikkat çekilen mesajda, "Ama buna rağmen Türklerin zayiatı sürüyor. Bunlara yola yerleştirilen patlayıcı düzenekler neden oluyor." ifadesine yer veriliyor.

Mesajda, Hükümetin, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve Genelkurmay'a 'PKK'yı bu yıl bitirme' yönünde baskı yaptığını ve bu baskı yüzünden PKK'ya karşı ABD'nin doğrudan müdahalesinin istendiği vurgulanıyor ve "Biz çatışma kurallarımız sebebiyle bugüne kadar bu talepleri reddettik." deniliyor.

"TÜRKLER IRAKLIKÜRTLERE GÜVENMİYOR"

Yayınlanan Wikileaks belgelerinde, geçtiğimiz aylarda Türkiye-ABD-Irak arasında gerçekleştirilen üçlü güvenlik toplantılarıyla ilgili yazışmalar da yer alıyor.

Bu yazışmalar arasında en önemli ayrıntıyı ise, Türkiye'nin bilgi paylaşımı konusunda Irak yönetimine gevenmediğinin belirtilmesi oluşturuyor.

Büyükelçinin ABD'ye bu konuda geçtiği mesajda şu ifadelere yer veiliyor;

"Türkiye-ABD-Irak arasında arasında gerçekleştirilen üçlü güvenlik toplantıları düzenli olarak sürdürülüyor. Üçlü operasyon ofisi Erbil'de açıldı. PKK'ya karşı istihbarat paylaşımı buradan yürütülecek. Türkler, Iraklı Kürtlerin operasyonel bilgileri saklayacağına ikna olmadığı için isteksiz davranıyor. Ancak bu görüşmeler yine de doğru yönde bir adım. Türk askeri yetkilileri Kürt Bölgesel Yönetimi'nin PKK'ya karşı harekete geçmesini artık daha yüksek sesle dillendiriyor."